Podelite porodičnu istoriju s decom

Jedna od lepih strana predstojeće sezone praznika je i ta što ćete imati nešto više vremena na raspolaganju, vremena koje možete provesti s decom. Deo tog vremena moguće je utrošiti i na pričanje deci o porodičnoj istoriji (naravno, to ne morate raditi samo tokom praznika).
Priče o članovima vaše porodice, o vama i vašem partneru, vašim roditeljima, njegovim roditeljima, rođacima, precima koji su još ranije živeli, mogu da budu jako zanimljive (naravno, ako se ne prepričavaju milion puta). Nešto od toga su, neizbežno, ratne priče, ali sigurno je bilo i romantičnih trenutaka (kako ste se vi i otac vaše dece upoznali, kako su se upoznali vaši ili njegovi roditelji, zanimljive romanse vaših predaka i rodbine…), anegdota, tužnih stvari, lepih priča o mezimcima, priča o prohujalim vremenima, kako se tada živelo, šta se radilo… Takođe, odakle ste vi poreklom, a odakle vaš partner? Šta znate o tim mestima? Kako su se kretali vaši preci, kojim sve putevima, odakle su rodom, kako je došlo do toga da danas budete tu gde ste?
Mnogo je onih koji vole takve priče. Deci one umeju da budu posebno fascinantne, kao i da im znače mnogo više od nekih drugih interesantnih pričica, jer je to i njihova porodična istorija; dok slušaju o tome, sve više se osećaju kao deo grupe, stiču osećaj pripadnosti, što im je uvek potrebno.
Pričajući deci istoriju porodice kojoj i sama pripadaju, razvijate međusobnu bliskost. Uz to, kod dece raste osećaj pripadnosti zajednici, što bi i te kako moglo da utiče na to da ne traže očajnički bilo kakvu grupu kojoj bi mogli da pripadaju, pa samim tim i da prilično smanji verovatnoću da će "upasti u loše društvo", kako se to nekad kaže. Dobro bi bilo, dok deci pričate o njihovim precima, i da ih na pohvalan način povežete s nekim od njih, recimo, da kažete detetu da je sigurno pametno na dedu, da pokazuje istu spretnost kao deda-ujak, sklonost ka hemiji kao baka, da je talenat za slikanje "povuklo" na tatinog dedu, lep stas na baku kada je bila mlada (ili je baka bila isto tako buckasta kao dete, a onda izrasla u pravu lepoticu)… Ako imate fotografije, možete im ih pokazati.
Ovo je jedna od onih lepih aktivnosti u kojima cela porodica može da uživa i koja posebno deci puno znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.