U trendu

„Podesiti“ život da vam donese radost

U životu svakog od nas postoji gomila stvari koje radimo ne zato što nam se dopadaju već zato što ih neko mora obaviti, i ispadne da smo taj neko mi. Da bismo postigli ono što se mora, neretko žrtvujemo ono što ne mora a što bismo baš voleli da uradimo. Nije loša ideja učiniti obrnuto od toga, ukoliko želite više radosti u svom životu.
Ne predlažemo da u potpunosti zanemarite obaveze i poput hirovitog deteta radite ono što vam padne na pamet onog trenutka kad to poželite da uradite. Međutim, ako želite da unesete više radosti u svoj život, više lepih stvari koje će vam pružiti zadovoljstvo, možete pokušati sledeće. Uzmite papir i olovku (može i blokče ako vam je tako zgodnije) i tokom jednog dana beležite sve što ste tog dana obavile. Kućne poslove, radne zadatke, kupovine, odlazak na posao, povratak s posla, jutarnji ritual u kupatilu… Sve. A zatim obeležite šta od svih tih aktivnosti volite da radite, a šta ne volite.
Verovatno će vas iznenaditi, pa i oneraspoložiti, kada otkrijete koliko mnogo zapisanih aktivnosti su stvari koje ne volite da radite. Bez očajavanja! Sledeći korak je da u dnevnoj rutini jedan deo tih aktivnosti koje ne volite zamenite nečim što volite. Kako, kad se radi o stvarima koje se moraju obaviti? Teško da baš sve sa spiska mora baš tad da se uradi; za zamenu odaberite one aktivnosti koje možda i ne morate da obavite, bilo da može da ih obavi neko drugi, bilo da možete da ih obavite nekom drugom prilikom. Vreme koje bi vam bilo potrebno za te aktivnosti ispunite nečim što vam donosi radost i uživanje – čitanje neke dobre knjige, slušanje muzike, šetnja, topla kupka… Šta god da vama lično prija.
Ta zamena ne mora uopšte da se odnosi na neki dugačak period u toku dana da biste osetile razliku. U praksi se pokazalo da je dovoljno sat vremena dnevno umesto na nešto što ne volite utrošiti na nešto što volite. Trebalo bi da vrlo brzo osetite razliku, da se osetite srećnije i ispunjenije. Od tog jednog sata. Toliko možete da postignete, zar ne?
I još nešto. Ono što se takođe pokazalo u praksi onih dama koje su već isprobale navedenu tehniku jeste to da mnogo znači već to što se aktivno trudite oko toga da unesete radost u svoj život, da vam već i to što ste aktivne umesto pasivne samo po sebi pruža radost. Naime, pokazalo se da na aktivan način unositi radost u svoj život donosi veći i dugotrajniji osećaj radovanja nego ako samo pasivno prihvatate da vam se nešto lepo desilo (recimo, da se naporna i beskrajno brbljiva komšinica odselila). Svakako da će vas uvek obradovati ako imate nešto prijatno u životu, ali ako ste tu prijatnost unele same, osećaj radosti traje mnogo duže nego ako se samo desilo tako, bez ikakvog vašeg truda.
Probajte! Nemate šta da izgubite, osim nešto mrzovoljnosti i neprijatnog osećaja, a možete uneti znatnu količinu radosti u svoj život – radosti koja će u njemu i ostati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.