U trendu

Podmićivanje dece da bi učila

Ima roditelja koji će, u želji da motivišu dete da ima dobre ocene u školi i da bude dobar đak, pribegavati i podmićivanju, obećavanju raznoraznih nagrada ukoliko dete postigne željeni rezultat. Taj metod ne samo što ne pomaže zaista već se neretko pokaže i kontraproduktivnim.
Naime, ispitivanja su pokazala da deca dvostruko brže izgube interesovanje za cilj koji treba da postignu ukoliko im se obeća nagrada (slatkiši, skupa nova igračka, brendirana garderoba i slično) od dece kojoj takva nagrada nije bila obećana. Ukoliko se postupak ponavlja, dete u potpunosti izgubi interesovanje za ono što bi trebalo da postigne, u ovom slučaju, za to da nauči školsko gradivo. Ne kažemo da ono neće želeti tu nagradu; verovatno hoće. Ali će mu samo školsko gradivo kao takvo biti još i manje interesantno nego što je bilo.
Stručnjaci smatraju da bi dečija motivacija za učenje i savladavanje školskog gradiva trebalo da potiče kako od osećaja da su nešto uspešno savladali, tako i od samopouzdanja koje zbog uspeha osećaju. To se neretko pokaže i u praksi – dete koje ima dobre ocene i dobro zna gradivo uživa u uspehu, i potrudiće se da ostane uspešno.
Da li to znači da dete ni na koji način ne treba nagraditi za postignut uspeh? Naravno da ne. Ne treba ga podmićivati niti mu unapred obećavati skupe igračke za dobijene petice, ali kad postigne uspeh, sasvim je u redu nagraditi ga – na primer, time što ćete napraviti večeru za celu porodicu u čast uspešnog deteta. Te vrste nagrade ne mora (niti bi bilo dobro) da bude posle svakog detetovog uspeha, dovoljno je da je povremeno bude, da na taj način cela porodica pokaže detetu da se ponose njime, da ste zadovoljni onim što je postiglo. To će znatno bolje motivisati dete nego podmićivanje i dobijanje skupih stvari, nakon čega se prezaposleni roditelji vrate svojoj prezaposlenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar