Pomozite svom srcu

Već vam je poznato: ne možete živeti bez srca. Takođe vam je poznato, verovatno, da je srce žena izdržljivije od srca muškaraca, jer ga štite ženski hormoni. Ipak, ta zaštita ne traje večno: posle menopauze (koja nas kad-tad dočeka), stvaranje ovih hormona bitno se smanji, a zatim i prestane. Tada i žene postanu prilično podložne bolestima srca i krvnih sudova. Naravno, to ne znači da će sigurno i oboleti – potrebno je samo da malo pripaze na ono što rade, a poželjno je da ta pažnja počne već u znatno mlađim godinama kako ne bi stigla prekasno.

Kardiolozi su uglavnom nepopularni među pacijentima: tipična zamerka je: „Sve mi brani!“ Ne brinite; nije zabranjeno sve u čemu iole uživate, samo treba biti umeren. Ono čega bi svakako trebalo da se odreknete jesu cigarete, jer sužavaju krvne sudove i drastično povećavaju rizik o toga da jednog dana imate probleme sa srcem. Verovatno znate i za ostale faktore rizika: nedostatak kretanja, masna hrana, holesterol, povišen pritisak, gojaznost. Problem je što su svi ovi faktori rizika povezani: naime, ako se ne krećete dovoljno i jedete masnu hranu (ili ne preterujete sa masnoćama, ali tamanite slatkiše, naročito industrijske), ugojićete se i dobićete povišen holesterol, a zajedno sa tim doći će i visok pritisak. Svi faktori rizika na jednom mestu!

Ne morate se odreći slatkiša; ne morate se odreći ni masne hrane – samo ne preterujte s njima i jedite što više svežeg voća i povrća, kao i žitarice. Potrudite se da se krećete svakog dana – čak i umereno teške aktivnosti biće sasvim dovoljne. Idite peške kad god možete. Pešačite do posla ili, ako vam je radno mesto baš daleko, siđite stanicu-dve ranije iz autobusa. Svakodnevna polučasovna lagana šetnja takođe je korisna. Uopšte ne morate da „umrete“ od napora; važno je samo da su fizičke aktivnosti svakodnevne.

Znači, uravnotežena ishrana i svakodnevne lagane aktivnosti (i ostavljanje cigareta, ukoliko pušite) jesu sve što vam je zaista neophodno za zdravo srce i u dubokoj starosti. Nije baš toliko teško, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.