U trendu

Potrebe za vitaminima

Vitamini su nam, naravno, neophodni; međutim, preterani unos vitamina može da bude štetan. U različitim razdobljima života, naročito kod žena, potrebe za vitaminima se prilično menjaju. Zato, evo kratkog podsetnika kada su vam koji vitamini potrebni.

U razvojnom dobu potrebna je povećana doza vitamina B, jer on utiče na fizički rast i na intelektualni razvoj. Vitamin A neophodan je za dobar vid (koji, naročito kod dobrih đaka, može biti oslabljen stalnim „buljenjem u knjigu“, a u današnje vreme i u ekran kompjutera); vitamin C jača organizam, a vitamin D je neophodan za razvoj kostiju.

U drugom stanju, kao i u vreme dojenja, potreba za vitaminima je povećana za oko 20%. Najvažniji je vitamin B9 (folna kiselina), jer njegov nedostatak može izazvati anemiju i krvarenje posle porođaja. Preporučljivi su i ostali vitamini B grupe, zbog povoljnog uticaja na nervni sistem, zatim C vitamin – zbog jačanja imuniteta i zato što olakšava vezivanje gvožđa, D vitamin, jer olakšava vezivanje kalcijuma i fosfora, kao i E vitamin (neophodan za pravilan razvoj ploda).

U aktivnom dobu, kada žena vreme deli između posla i porodice, preporučuju se iste doze vitamina kao i sportistima atletičarima. To su velike doze antioksidanata (vitamini C i E), u kombinaciji sa selenom i vitaminima B grupe. Vitamin B1 je naročito koristan ako vam je ishrana bogata ugljenim hidratima, a vitamin B6 posreduje u sintezi hemoglobina, koji prenosi kiseonik do mišića. Preporučljiv je i magnezijum, jer štiti kardiovaskularni sistem od prevelikih napora.

U menopauzi su žene u opasnosti od osteoporoze; zato se preporučuje D vitamin – zbog vezivanja kalcijuma. Protiv slobodnih radikala (koji uzrokuju starenje ćelija) najviše pomažu antioksidanti (vitamini C i E).

Vegetarijanska ishrana jako dobro štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti i raka. S druge strane, takvom ishranom lišavate organizam nekih korisnih supstanci životinjskog porekla, pa se preporučuju povećane doze kalcijuma i vitamina B12 (neophodan za rad nervnog sistema).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.