Povrće na roštilju

Kao što smo već pisali, hrana pripremljena na roštilju ukusna je i zdrava. Na pomen roštilja većina pomisli na pljeskavice, ćevapčiće, ražnjiće, vešalice, ali na roštilju se sasvim lepo može pripremati i povrće. Imaće dobar, intenzivan ukus, biće niskokalorično, a potrebno je maksimum deset minuta da ga pripremite. U nedostatku roštilja istu finkciju može da obavi i gril tiganj. Pre pripreme, povrće premažite maslinovim uljem, najbolje četkicom kako biste sve dohvatili. Gril uključite na srednju temperaturu, a nakon što ste ispekli povrće, garnirajte ga seckanim bosiljkom, peršunom, origanom ili ruzmarinom. Evo kako da pripremite pojedine vrste povrća.
Paradajz: izuzetno brzo se sprema. Presecite ga na pola i svaku polovinu pecite tri minuta. Jedan od najvažnijih sastojaka paradajza je likopen (posebno bitan za muškarce, jer održava prostatu zdravom), a likopen sasvim lepo trpi termičku obradu – zadržaće se i nakon pečenja.
Paprika: možete da pečete polovine paprika sa svake strane po pet minuta ili, ako vam se više dopada, da veće komade stavite na žicu za ražnjiće i da pečete sa svake strane tri do pet minuta. Paprike imaju dosta vitamina C. Mada vitamin C ne trpi termičku obradu, posle ovako kratkog pečenja izvesna količina će se ipak zadržati.
Pečurke: nisu baš povrće, ali liče na njega i pripremljene na roštilju imaju odličan ukus. Odsecite im drške i stavite klobuk direktno na gril, pa pecite pet minuta sa svake strane. Pečurke spadaju u niskokaloričnu hranu, a imaju dosta vitamina B i proteina.
Špargla: pojedinačne štapiće špargle zamotajte u list izbušene folije, i tako pecite pet minuta. Odmotajte foliju i pecite još pet minuta. Špargla sadrži folnu kiselinu, neophodnu za pravilan rad nervnog sistema i pravilan razvoj fetusa.
Tikvice: prepolovite ih i svaku polovinu pecite s obe strane tri minuta. Možete staviti veće komade na žicu za ražnjiće i peći svaku stranu po četiri minuta. Tikvice sadrže dosta kalijuma.
Patlidžan: i patlidžan se seče na polovine i svaka polovina peče s obe strane po pet minuta. Ima izuzetno malo kalorija (25 u sto grama), a visok sadržaj biljnih vlakana, pa vam olakšava varenje i pročišćava organizam. Samo ne preterujte s količinom patlidžana – ne želite da vam se organizam baš toliko, ovaj, temeljno čisti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike