U trendu

Pranje patika

Patike su nekada davno smatrane obućom za sport; premda tu namenu imaju i danas, koriste se i u mnogim drugim prilikama, jer su često lagane, a uvek udobne i prijatne za nogu. Smatrane su zaštitnim znakom mladih, ali nose ih i mladi i stari – opet zbog toga što su toliko mekane i udobne; u patikama je znatno teže dobiti žuljeve nego u bilo kojoj drugoj obući. Problem s patikama (naravno, pored toga što ne idu baš uz svaku garderobu) jeste to što se u njima noge znoje, naročito u toku leta. To dovodi do nimalo prijatnog mirisa. Da bi se neprijatni mirisi izbegli, savetuje se redovna higijena nogu, antibakterijski sprejevi i sprejevi protiv znojenja, kao i odgovarajući ulošci u patikama. Savetuje se i još nešto – pranje patika.
Zgodno je što većina vrsta patika može jednostavno da se opere u mašini za veš. To se odnosi i na patike sa kožnim vrhom, kao i na one sa umecima od prevrnute kože ili velura. Peru se na 30 stepeni Celzijusa, nekim blagim deterdžentom (recimo, onim za osetljivu ili vunenu odeću). Da patike svojim "skakutanjem" po mašini ne bi dovele do njenih oštećenja, poželjno je staviti ih u platnenu vreću ili staru jastučnicu i tako oprati.
Ukoliko na patikama ima blata, pre pranja treba ukloniti blato oštrom četkom ili tekućom vodom, pa tek onda patike staviti u mašinu. Nakon što su patike oprane i oceđene putem centrifuge, treba ih i osušiti – ali na svežem vazduhu, nipošto uz grejalicu ili neki izvor toplote (u mikrotalasnoj pećnici patike suše valjda samo ljudi iz viceva, ili oni koji se nadaju da mogu dobiti novac tako što će tužiti proizvođača patika jer nije naveo da se patike ne smeju sušiti u mikrotalasnoj – takva praksa nije ostvariva kod nas).
Kada se patike osuše, kožne delove treba namazati svetlom kremom za obuću ili kremom za ruke. Delove od prevrnute kože ili velura dobro je istrljati čistom gumicom ili finim, sitnim brusnim papirom. Nije loše ni isprskati ih posebnim sprejem za velur, ako ga imate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)