U trendu

Prerano seksi (1)

Mala deca koja imitiraju odrasle često deluju slatko, ali danas neretko mogu da deluju i uznemirujuće, recimo, onda kada imitiraju pokrete koji bi trebalo da su seksi. Neko bi mogao da primeti da to dete ionako ne razume šta radi, ali to i jeste jedan deo problema.
Verovatno ste to bar u nekoj prilici videli i vi: petogodišnja devojčica u „seksi“ odeći imitira pokrete neke igračice ili pevačice, pokrete za koje je vama savršeno jasno da imaju seksualnu konotaciju. Već i sam prizor malog deteta u garderobi koja bi na nekom starijem delovala seksi deluje uznemirujuće – zašto bi petogodišnjakinja nosila minić i ogolila stomak?
Dete tog uzrasta, pa i ono nešto starije, ne zna stvarno šta „seksi“ znači. Međutim, putem medija, deca u sve ranijem uzrastu primaju poruku da treba biti seksi, i onda kopiraju ono što vide i što im se kao takvo predstavlja. Ne znaju šta to tačno znači, samo da takav treba biti, što dete u sebi prevede sa „ako sam takva, onda će me voleti“. A svako želi da bude voljen i prihvaćen.
Neko bi mogao da primeti da su se male devojčice oduvek oblačile u maminu odeću i isprobavale maminu šminku. A u malo kasnijem uzrastu želele su da budu lepe dečacima i da budu lepše od drugih devojčica. Ono što je došlo u međuvremenu jeste da se od sve mlađih devojčica ne očekuje samo da budu lepe već i seksi, seksualno privlačne, često pre nego što postanu dovoljno stare da imaju ikakvu predstavu o tome šta je seks i šta znači biti seksualno privlačan. Danas nije nikakva retkost da devojčica od šest ili sedam godina smatra da treba da bude lepa i seksi dečacima, a dečaci onda primaju poruku da na takav način treba da posmatraju devojčice – kao nekakve (privlačne ili neprivlačne) objekte, ne kao drugarice u igri.
Sutra pročitajte kako to kasnije utiče na razvoj dece, i šta vi tu možete da učinite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)