Prijateljica se hvali novcem

Svakome je drago kad može da se pohvali nečim, ali postoje ljudi kojima nedostaje osećaj za meru. To je naročito upadljivo onda kada ono čime se hvale čak i nije njihova zasluga – recimo, dobili su veliku sumu novca i razmeću se time.
Ta vrsta razmetljivosti ume da bude prilično iritirajuća, naročito ako je osoba koja se hvali vama na neki način bliska ili je iz drugih razloga često viđate. Recimo, prijateljica koja se verila s nekim imućnim, ili je nasledila veću sumu novca, i sada ne samo što troši na skupe stvari (što ne bi sebe počastila nečim, ili mnogo čime, ako već može?) već vam i neumereno skreće pažnju na sve što je nabavila ili dobila. Skupa garderoba, krzna, preskup verenički prsten, letovanja i zimovanja o kakvima čak i ne sanjate… Stalno se hvali time, stalno pokazuje sve skupo što je na njoj, stalno zahteva divljenje. Ne radi se o tome da joj zavidite – možda joj malčice zavidite, ali vam je znatno više jednostavno drago zbog nje – nego je dosadna s tim neumerenim razmetanjem. Probale ste da ne odgovarate na razmetanje, u nadi da će ona shvatiti poruku i početi da priča o nečemu drugom, ali ne funkcioniše, i ne znate kako više da je ućutkate. A ipak vam je prijateljica, samo je, eto, nakon sticanja velike sume novca postala nesnosna. Nadale ste se da će je to razmetanje proći, ali zasad nema nikakvih znakova posustajanja.
Šta u takvoj situaciji, ako ne želite da prekinete kontakt s tom osobom (ili ako se radi o nekome s kime, sticajem okolnosti, ne možete da prekinete kontakt)? Postoji jedan trik. Svaki put kad se ta osoba hvali, saosećajno klimajte glavom, možete (takođe saosećajno) i da je potapšete po ruci, i nakon svakih nekoliko njenih rečenica joj recite da vam je drago što uspeva da se snađe. Ono što će je verovatno ućutkati biće njena sopstvena želja da vam na takav tekst kaže nešto kao: "Ne, ne, ja sam bogata, bogata, bogata! Materijalno obezbeđena, socijalno nezavisna (ili kako je već išao tekst iz crtaća)! Sebi svakodnevno pružam ono o čemu ti možeš samo da sanjaš, zar zbog toga ne zeleniš od ljubomore?".
Na opisani način ne činite ništa zaista nevaspitano, a moglo bi da pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.