U trendu

Pripremiti se za spavanje (1)

Danas nije nikakva retkost u toku dana se premoriti toliko da jedva čekate da odspavate – a da onda, zato što i dalje po glavi vrtite razne probleme, jednostavno ne možete da zaspite, bez obzira na umor. Evo nekih predloga kako da pomognete sebi.
Eliminišite neophodnost da držite milion stvari na umu time što ćete ih zapisati. U rokovnik redovno beležite sve što treba da obavite, računajući i sitnice (ako vam se gomila sitnica mota po glavi, i to bi moglo da vas spreči da se opustite i zaspite). U posebnu svesku zapisujte raznorazne ideje, poslovne i privatne, koje vam padnu na um. Neka to bude jedna posebna sveska, ne gomila papirića, kako ne biste imale problem da kasnije nađete to što ste zapisale. Ovakva taktika neće funkcionsati odmah, ali kad se jednom naviknete na to da ne morate da pamtite gomilu stvari jer ih sve imate uredno zapisane i tačno znate gde je sve to zapisano, biće vam znatno lakše da se opustite.
Posebna sveska koju smo pomenuli, ona za ideje? Nipošto je nemojte držati pored kreveta. Mnogi preporučuju da je držite baš pored kreveta, kako biste mogle lako da zapišete ono što vas probudi u toku noći, ali na taj način sebi signalizirate da je u redu nikad se ne opustiti sasvim, uvek je tu gomila praznih strana koje čekaju da ih ispunite nečim. Smestite tu svesku u drugu sobu; ako je ideja koja vam usred noći padne na pamet toliko dobra, otići ćete u drugu sobu i zapisati je. Ukoliko vas mrzi da ustanete, pa, znači da vam ta ideja nije baš toliko važna. Na taj način sebi postavljate granicu između obaveza i odmora i dopuštate sebi da se odmorite.
Kreirajte ritual kojim sebi saopštavate da je vreme za spavanje. Počnite s tim ritualom svake večeri u isto vreme (onda kada je to izvodljivo, naravno da se može desiti nešto hitno), sat vremena pre nego što ćete otići u krevet. Ritual može da se sastoji od vežbi istezanja, lagane muzike, tople svetlosti sveća, šolje čaja, tople kupke… Ne mora sve to, osmislite nešto što vama odgovara, što vam prija i što vas opušta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.