U trendu

Prolećno razgibavanje

Proleće uskoro stiže, a s njim i sezona kada većina oseća priliv energije. Jedna od korisnih upotreba te energije bila bi da se krećete što je moguće više, svog zdravlja i svog uživanja radi. Vaše telo će vam biti zahvalno, i osećaćete se bolje.

Znamo, nije uvek lako nakaniti se da se krećete. Dosta vam je svakodnevnih obaveza, kome je još do dodatnog kretanja? Međutim, ako se potrudite, videćete da vredi, jer ćete se osećati bolje, delom zbog toga što ćete poboljšati kondiciju, delom zbog endorfina koji se prirodno luče kad smo fizički aktivni pa osećamo zadovoljstvo.

Uz to, niko ne kaže da morate da počnete s višečasovnim treningom u teretani. Zapravo, teretana vam uopšte nije neophodna, mada je, naravno, možete koristiti ako vam to pričinjava zadovoljstvo. Ukoliko želite da se malo fizički aktivirate, za početak može da bude sasvim dovoljna i obična šetnja, i to kao nešto što ćete uraditi usput – na primer, dve-tri stanice ranije ćete sići iz autobusa dok idete na posao ili dok se vraćate. To ni fizički ni vremenski nije prezahtevno, a osetićete da vam prija.

Kako vam se kondicija poboljšava, tako možete početi i sa šetnjama na duže distance, ili s nekom drugom fizičkom aktivnošću po sopstvenom izboru. Na vama je da se opredelite za onu koja vam se dopada i kojom možete da se bavite; svakako da nešto fizički prezahtevno neće odgovarati svima, a postoji mogućnost i da nekoj dami ne odgovara ni nešto manje zahtevno, na primer, plivanje bi moglo da vam ne odgovara ukoliko ste sklone urinarnim infekcijama ili infekcijama intimne regije.

Nije neophodno da „padnete na nos“ od umora. Sasvim je u redu da počnete polako i da to postepeno postaje intenzivnije – a nikad ne mora da postane intenzivno kao da se profesionalno bavite sportom, važno je da u tome uživate i da vam prija. Iskoristite to što dolazi lepo vreme, i pokrenite se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.