Rak jajnika je jako tih: Ovo su 4 rana simptoma koje svaka žena mora da zna

Rak jajnika nastaje kada ćelije jajnika postaju maligne i počnu da se razvijaju u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven rendgenom.

Iako je najčešći kod žena u predmenopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađih.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka može drastično povećati šanse za opstanak, stoga obratite pažnju na svoje telo i redovno posećujte svog lekara.

Stvar je u tome da rak jajnika ne ćuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog creva).

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, a žene moraju biti pažljive i znati kada da reaguju…

4 Simptomi koji mogu biti znakovi raka jajnika

Uporna nadutost

Ako primetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri nedelje, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želudačne probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vreme, javite se lekaru.

Bol u donjem stomaku i materici

Razmislite o svim područjima bola, Moguće je da osećate menstrualne grčeve u donjem delu stomaka, grudnoj regiji, možda čak i na donjem delu leđa. Dok je ista bol za vreme menstruacije normalna, uporna bol koja vas prati i nakon ciklusa, duže od tri nedelje ili više, može biti rani znak raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene pre menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

Gubitak apetita / brzi osećaj sitosti

Ako primetite značajan pad vašeg apetita duže od tri nedelje, razgovarajte sa svojim lekarom. Iako to može biti znak celog niza želudačnih problema, creva i crevnih problema, to takođe može značiti i rak jajnika, prenosi “Novi“.

Pojačana potreba za mokrenjem

Ako se nađete u poseti prijateljima, i bez obzira što niste unosili nikakvu tečnost ili ste u redu jedan minut i već hitno trebate da urinirate, možda imate rane faze raka jajnika.

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, a niste ih imali pre, važno je pratiti njihovu učestalost i istrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri nedelje ili duže, napravite pregled sa svojim lekarom i razgovarajte o uzimanju brisa za rak jajnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.