Sami sebi šef

Rešili ste: dosta vam je više da vam naređuju drugi i da radite za druge, osnovaćete sopstvenu firmu i sami sebi ćete biti šef! Možda još niste rešili, ali razmišljate o tome i voleli biste da to uradite. Samo, da li ste spremni za tako nešto? Jeste lepo kad ne postoje radno vreme i nadređeni, kad sami sebi određujete gde ćete raditi, kada i šta. Oslobođeni ste uobičajenih pravila rada, što donosi osećaj slobode i nove mogućnosti, ali i često suočavanje sa rizičnim situacijama i odgovornostima. Ako želite da znate da li ste spremne za takav korak, iskreno odgovorite sebi na sledećih nekoliko pitanja.

Koji su vaši razlozi za takav korak? Da li su to pravi razlozi? Trebalo bi da prelazak u „slobodnjake“, to jest vlasnike firmi, bude korak napred u vašoj karijeri, nipošto samo posledica nezadovoljstva poslom koji trenutno radite (ružna atmosfera na poslu, mrzovoljni šef, nesimpatične kolege, problematično planiranje godišnjeg odmora…).

Da li ste vi prava osoba za vođenje privatnog biznisa? Ne radi se ovde samo o sposobnosti; jednostavno, ima ljudi koji čest rad u izolaciji i nemogućnost komuniciranja sa grupom kolega smatraju krajnje depresivnim. Za takav potez neophodno je da ste motivisani, disciplinovani i sposobni da upravljate novcem. Pored toga, potrebni su vam i određena doza magnetizma (ili harizme, kako bi neki rekli) i visok nivo samopouzdanja kako biste privukli ljude da baš od vas traže proizvode ili usluge koji su im potrebni.

Veoma bitno i ne baš prijatno pitanje: možete li ovakav korak sebi finansijski da priuštite? Naime, apsolutno je neophodno da imate finansijsko zaleđe koje će vam u nekoliko početnih meseci pokrivati sve troškove. Ma koliko dobri bili u vođenju posla, nećete baš smesta vratiti uloženo i ostvariti profit.

Da li umete sebi da postavite granice, to jest, da li ste to već učinili? Ako radite kod kuće, a ne u iznajmljenom prostoru, neophodno je da odvojite privatni i poslovni život. Morate imati kancelariju u kojoj vas ukućani neće ometati, kao i satnicu koje ćete se strogo pridržavati. Jeste, super je osećaj „samo skoknuti“ na kafu i trač partiju s prijateljicom kad vas niko ne nadgleda, ali je neophodno da sami sebe nadgledate kako biste ispoštovali rokove koje ste utvrdili. Uzgred, budite spremni za to da vaši prijatelji misle kako vi sada, kad nemate šefa, imate jako puno slobodnog vremena – teško ćete ih ubediti da zapravo, pošto ste sada vi glavni, vremena za zabavu imate još manje nego pre.

Da li ste spremne da same sebi budete šef?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.