Sasvim nov posao (1)

Da li kojim slučajem spadate u one koji potajno smatraju da bi bolje radili drugi posao, čak i da niste stručno kvalifikovani za njega? Da li vas privlače druge oblasti, ponekad potpuno različite od one za koju ste školovani? Ako je tako i ako ste nezadovoljni svojim učinkom u profesiji kojom se bavite, možda je vreme za – promenu struke.

Potez kojim se iz korena menja radna delatnost, premda privlačan, sa druge strane može da izgleda i kao noćna mora. Počeci rada u novoj profesiji mogu doneti preispitivanje, nesigurnost i borbu „iz početka“ za ostvarivanje udobnih pozicija. Ipak, to nije strašno koliko se čini. Važno je da, koliko god je novi posao udaljen od tema i oblasti vašeg starog posla, budete dobro pripremljeni i da iznad svega posedujete entuzijazam i volju za učenje novih stvari.

Primera radi, odluka da se nakon karijere u nekoj od sfera ekonomije posvetite baletu većem delu sveta može da zvuči neozbiljno. Ipak, i takva odluka može imati koliko-toliko pokriće ako ste zaista talentovani, posvećeni i, pre svega – ukoliko znate svoje mogućnosti i ograničenja.

Najbolja situacija je kada su vaša „nova“ i „stara“ oblast barem na neki način povezane. Razne vrste struka omogućavaju ovaj „skok“, bilo u tematskom, bilo u formalnom pogledu. U eri interdisciplinarnosti (prilično izlizana reč, ali ovde upotrebljena u originalnom kontekstu) nije sve moguće, ali je zato moguće mnogo toga.

Široki prostor za bavljenje koji ostavljaju poslovi na Internetu, unapređivanje informacionih tehnologija i najrazličitije mogućnosti apliciranja sopstvenih znanja u istraživačkim ili praktičnim projektima plodno je polje za samorazvijanje i istraživanje svojih sklonosti i mogućnosti.

Tako, ako ste definitivno rešili (ili ste barem na pragu odluke) da promenite struku i odete u zanimljive, ali i neispitane vode, nemojte oklevati. Umesto da odlažete tu odluku, sedite i dobro preispitajte svoje motive, stečeno znanje i realnu mogućnost za sticanje posla.

U narednom članku: lista od deset karakterističnih „zahteva“ čije ispunjenje obećava da ste na dobrom putu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.