U trendu

Šefova žena je dosadna

Na nekom radnom mestu ste okruženi baš prijatnim ljudima, na nekom onima koji su vam odbojni, ali, eto, tu ste, a posao valja obaviti. Neprijatne osobe smetaju u svakom slučaju, a dodatna neprijatnost može da bude ako odbojna osoba čak i nije zaposlena u vašoj firmi, ali morate da je trpite, jer je, recimo, udata za vašeg šefa.
Dešava se i to. Trudite se da svoj posao obavite najbolje što umete, i da se s kolegama koliko-toliko lepo slažete, radi opšte atmosfere (i vama samima je lepše ako niste u svađi sa svima). Ako vam se poneki kolega ne dopada, pa, šta sad, verovatno se ni vi ne dopadate svima – potrudićete se da gledate svoja posla i da se ponašate civilizovano, svi ste vi tu zato da biste radili (i zaradili). Ono što u takvoj situaciji ume da nervira je ako se od vas očekuje da trpite neprijatnu osobu koja tu nije da bi radila, na primer, šefovu ženu.
Šta će ona uopšte tu, kad ne radi ništa vezano za firmu, samo se pojavi i očekuje da svi budete ekstra fini prema njoj jer je udata za vašeg nadređenog? Nemate pojma. Ni vaše kolege to ne znaju. Izgleda da smatra da može da navrati kad hoće jer je šefova žena, a izgleda i da nema pametnija posla. Sve to se vas ne bi nimalo ticalo niti bi vam smetalo kad bi ona samo prošla i pustila vas da na miru radite svoje, ali – ne; ona očekuje da je svi lepo ispozdravljate i budete fini i slatki prema njoj. Umesto toga, po prećutnom dogovoru, kolektivno je ignorišete – niko joj nikada ružnu reč nije uputio, samo je svi ignorišete dok prolazi i čavrlja (da li sa samom sobom ili izmišljenim sagovornikom, niste sigurni). Ignorišete je svi, ali se ona iz nekog, samo njoj poznatog razloga, svom suprugu žali baš na vas, i šef je od vas tražio da budete finiji prema njoj.
Ne volite kada se neko tako ponaša prema vama, pa ste pitale šefa da li od vas očekuje otkaz. Rekao je „ne“, i delovao kao da to stvarno misli. I vi sad niste sigurne šta bi vam bilo najbolje da učinite.
Ma koliki „davež“ bila ta žena, lakše je biti ljubazan nego tražiti novi posao, tim pre što ona teško da će vas na jako dugo svojim čavrljanjem odvući od onog što bi trebalo da radite – šefu ste ipak potrebne da biste obavile određene zadatke, pa neće dopustiti da predugo budete ometane. Zato bi se u takvoj situaciji, ma koliko vam se ta žena ne dopadala, moglo pokazati kao najpraktičnije rešenje da na njen pozdrav i čavrljanje uzvratite osmehom, kratkim pozdravom i klimanjem glave, a zatim se vratite poslu. Time poštujete minimum učtivosti, a ne ostavljate utisak kao da se ulizujete šefovoj supruzi. Ukoliko ona zahteva nešto više od toga, i suprug je podrži u zahtevu, uz sladak osmeh pitajte šefa na koji bi to način trebalo da razgovorom zabavite njegovu ženu i koje radne zadatke da odložite zbog toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar