Skupe modne ludorije

Kreacije visoke mode, mnogima nedostupne iz finansijskih razloga (čitaj: cena – prava sitnica), ponekad su previše smele i ekstravagantne za običnog konzumenta. Tih nekoliko krpica koje lelujaju oko vitkog tela visoke manekenke možda predstavljaju estetski objekat, ali nipošto nisu garderoba za svaki dan: pitanje je i koliko biste podnele izlazak u grad u slučaju da nemate ni kola ni para za mesto na kojem vas slučajni prolaznik neće u prolazu očešati, tako da vaš skupo plaćeni modni krik bude upropašćen. Nadalje, obična žena najčešće nema te (idealne) mere, tako da su mnogi krojevi i smela dizajnerska rešenja već u startu otpisani.

Prema onoj „svaka krpa nađe zakrpu“, i svaki modni trend, pa i visoka moda, ima svoje poklonike koji, pored rafiniranog stila, po pravilu poseduju i dubok džep. Najčešće su u pitanju ličnosti tzv. džet-seta: glumice, prevačice, princeze i slični nestvarni likovi.

Lokalna yu scena još uvek ne spada u tu kategoriju, mada se razne zvezde i zvezdice trude da naznače javnosti kako svoj look formiraju izabirući modele najboljih svetskih dizajnera: budite sigurni da je u većini slučajeva u pitanju second hand roba, ili naprosto modeli nekog manje poznatog dizajnera.

A kada smo već kod dizajnera, postavlja se pitanje šta oni nose. Iako, prema uvreženom stanovištu, modni gurui ne oblače sopstvene kreacije – u praksi se ispostavlja da najčešće i nije tako: uostalom, zašto bi neko ko na raspolaganju ima čitav tim vrsno obučenih ljudi i uz to sopstvene dobre ideje, izbegavao da se oblači u „sopstvenoj radionici“? Tako, na primer, Žan Pol Gotje nosi čuvenu majicu sa plavo-belim prugama, koja je postala njegov zaštitni znak, Dona Karan kaže da pre svega dizajnira modele koje bi sama volela da ima i koje zaista nosi, a Džon Galijano forsira neobične kombinacije, jednako provokative kao i one koje izlaže na pisti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.