U trendu

Smiriti želudac

Problemi sa želudačnom kiselinom mogu žestoko da namuče, naročito ako su manje-više redovni – a kod sve većeg broja ljudi, zbog nezdrave hrane i još nezdravijeg načina života, to jesu. Srećom, postoje i prilično efikasni načini za umirivanje želuca.
Mleko je u stanju da neutralizuje želudačnu kiselinu, pa, ako niste alergični na ovaj napitak, trebalo bi da u toku dana popijete bar litar što mleka, što mlečnih proizvoda. Pomaže i ako jedete kuvane žitarice i povrće, suvi keks i meko kuvana jaja, a dobro je i izbegavati hranu koja nadima, kao što su mahunarke. Uz probleme sa želudačnom kiselinom, lako se može desiti da vam omiljeni obrok postane keks i mleko.
Ispijanje puno vode je odlično iz mnogo razloga – jedan od njih je i to što poboljšava probavu. Ono što bi trebalo izbegavati kako bi vas gorušica manje mučila jesu cigarete, kafa, alkoholni i gazirani napici, jer sve to nadražuje želudac.
Svima koji žele da smršaju savetuje se da izbegavaju kasne obroke. To nije korisno samo za mršavljenje – ako ne jedete kasno uveče, neće doći ni do podizanja kiseline ni do pojave gorušice. I po vašu liniju i po vaš želudac najbolje je da imate tri do pet ravnomerno raspoređenih umerenih obroka u toku dana, nijedan od njih kasno uveče.
Sigurno vam je poznato da neki lekovi nadražuju želudac i tako pogoršavaju već postojeći problem s gorušicom. Najpoznatiji i najčešće korišćeni takvi lekovi su aspirin i ibuprofen. Nije obavezno da ih se odreknete, ali ćete znatno pomoći sebi ako i pre i posle uzimanja takvog leka popijete po pola čaše tople vode, jer će se tako lekovi brže rastvoriti i napraviti vam manje problema.
Svesni smo da ovi saveti mogu da liče na kompletnu promenu nekih navika – i oni to i jesu. Pogrešne navike su te koje dovode do problema sa želucem, pa je jedini način da pomognete sebi taj da se bar jednog dela pogrešnih navika oslobodite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.