U trendu

Spas za farbanu kosu: Ovako će boja duže trajati i neće bledeti

Problem sa kojim se susreći sve žene koje farbaju kosu je činjenica da će boja, pa čak i ona najkvalitetnija, posle izvesnog vremena početi da bledi. Ovaj problem može se rešiti pravilnom negom i odabranim proizvodima.

Izbor šampona

Šampon izvrsno čisti kosu eliminišući ulja i ostalu prljavštinu koju tako lakše isperemo iz kose. Nažalost, slično deluje na boju za kosu, ispirajući pomalo boju svaki put kad operemo kosu. Šampon ispira molekule boje koje nisu dubinski ušle u kosu, već su je obojile izvan, pa će se čak i trajna boja s vremenom malo razgraditi i isprati sa kose.

Koliko često pereš kosu?

Kao i vrsta šampona koji koristiš, važno je i koliko često pereš kosu jer to utiče na svežinu boje. Retko ko treba svakodnevno prati kosu, ali mnoge žene to ipak rade. Osim što tako bledi boja, kosa se tako i isušuje. Probaj je prati ređe, osim ako ti je kosa prirodno vrlo masna,  ako treniraš puno i znojiš se ili je kosa u dodiru sa slanom vodom ili hlorom iz bazena.

Vrućina i proizvodi za stilizovanje

Izloženost vrućini poput fena za kosu, pegle ili figara, još je jedan važan faktor u brzini nestajanja boje. Toplota vremenom može razgraditi molekule boje, što uzrokuje njihovo lakše ispiranje s kose. To ne znači da je potrebno potpuno izbegavati ove alate, ali kosu možeš zaštititi nanoseći serum ili sprej za zaštitu od topline pre postupka. To će zaštititi kosu i od oštećenja.

Hidrirana kosa

Još jedna vrlo važna stvar koju treba imati na umu je da je kosa koja je pravilno hidrirana manje osetljiva na bleđenje ili oštećenje od toplote. Što znači ako imaš suvu kosu stavi regenerator ili serum pre peglanja ili uvijanja kose. Napokon, bilo koji alat treba zagrejati taman koliko je dovoljno za oblikovanje kose, a ne na maksimum, mada ljudi najčešće rade upravo to. Ako nemaš vrlo debelu, gustu, jaku kosu, maksimalna temperatura biće previsoka – mnoge pegle mogu se namestiti i na 230°C što najčešće nije potrebno.

Vlaga

Stalna vlaga ili nedostatak vlage u vazduhu može, takođe, biti uzrok izbleđivanja boje za kosu – ravnoteža je vrlo bitna pa ako je poremećena, ako si stalno u izložena velikoj vlažnosti ili premaloj vlažnosti vazduha trebalo bi koristiti proizvode poput seruma za kosu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.