Spasite svoju kosu!

Ponosne ste na svoju „grivu“ – ili baš i niste? Lepa vam je kosa, ali želite da bude još lepša, najlepša? Evo nekih saveta za savršenu kosu, ili bar tu negde blizu.

Mazite i pazite svoju kosu; budite nežni prema njoj. To ne znači da treba da je bukvalno pipkate i mazite, naprotiv – trudite se da je ne uvrćete prstima (ma koliko nervozne bile), ne grickajte krajeve, ne dirkajte je svakog časa. Budite posebno pažljive prema vlažnoj kosi, jer je tad najosetljivija. Ako češljate vlažnu kosu, koristite isključivo češalj širokih zubaca kojim ćete prvo odmrsiti čvorove koji su se stvorili na krajevima, pa tek onda preći na krajeve. Ne žurite: jeste brže da divljački istrljate kosu peškirom nakon pranja, ali time je možete oštetiti – bolje je da je iscedite rukama, a potom blago tapkate peškirom. Ako vam je kosa kovrdžava ili talasasta, koristite regenerator pre češljanja, ili bar šampon sa vlažnom kremom.

Izbegavajte „uradi sam“ varijantu, kao i puštanje prijateljice da vas „sredi“. Ako sami farbate kosu, ne radite ništa drastično: ne preterujte sa blanšom i ne menjajte boju kose više nego za nijansu ili dve. Ne prepuštajte prijateljici da vas šiša, izvlači vam pramenove ili vam stavlja mini-val, osim, razume se, ako nije profesionalna frizerka. Razmislite: da li biste drugaricu koja je na prvoj godini medicine pustili da vam hirurškim putem odstrani tumor sa bubrega?

Ne menjajte drastično svoj stil neposredno pred neki važan događaj (promociju, unapređenje, prvi izlazak s nekim i slično), kao ni onda kad ste u lošem raspoloženju – jer se ne zna šta će ispasti od toga. Možda će promena biti nabolje, a možda i neće – a vi nećete imati vremena da to ispravite baš onda kad vam je najvažnije da izgledate savršeno. Kad je reč o raspoloženju, nađite nešto drugo da vas oraspoloži – u principu, neraspoloženje prolazi znatno brže od nove frizure ili boje kose, pa se možete naći „zaglavljeni“ sa izgledom koji vam se uopšte ne dopada – a to će vas opet oneraspoložiti.

Verovale ili ne, ponekad i nije tako loše da preskočite pranje kose. Bljak, masna kosa – da, ali time će se masnoća sa kože glave „spustiti“ do krajeva kose i zaštititi ih od pucanja. Ne bojte se, ako to povremeno radite, nećete izgledati „tragično“, osim ako vam kosa nije tanka i masna. Ako imate baš taj tip kose, morate je često prati – savetujemo da koristite blagi šampon za često pranje kose, kao i da posle svakog pranja stavite regenerator, ali samo na krajeve kose.

Najvažnije od svega: svakog dana divite se svojoj kosi u ogledalu! To je jedan od najboljih načina da se oraspoložite i zablistate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.