U trendu

Šta sa biljkama dok ste na odmoru?

Baš volite kad treba da idete na odmor – a, vala, i zaslužile ste. Naradile ste se i red je da se sada odmorite, da nekud otputujete i neko vreme ne razmišljate ni o poslu, ni o kući, ni o bilo kakvim obavezama… Samo, ako ste ljubitelj biljaka u stanu, naročito ako imate puno ukrasnog bilja, postavlja se pitanje zalivanja.
Ukoliko imate jednu ili dve biljčice, možete ih odneti i prijateljici – da ih ona "pripazi". Ako imate više biljaka i prijateljicu koja u vreme vašeg puta ostaje u gradu i može i hoće da vam zaliva biljke, super! Problem je rešen. Međutim, šta ako nemate nikog ko bi mogao ili hteo da se pobrine za vaše zelene i šarene mezimice dok ste na putu? Da li su vaše s toliko pažnje negovane biljčice osuđene na propast? Nisu! Evo nekoliko mogućih načina da dobijaju potrebnu im vodu i dok vi niste tu da ih redovno zalivate.
Ako imate nekoliko saksija u stanu, najlakše je da ih poređate na sto u kuhinji (ili u nekoj drugoj prostoriji, glavno je da je sto dovoljno velik), u sredinu postavite posudu punu vode (na nekom postolju ili izvrnutoj saksiji – treba da bude viša od najviše saksije s cvećem). U sud s vodom stavite krajeve debljih pamučnih gajtana ili traka, čiji će duži krajevi biti zakopani u saksije. Kroz gajtan će, po zakonu o spojenim sudovima, prolaziti voda i vlažiti zemlju u saksijama.
Druga varijanta je da u svaku saksiju s biljkom zabodete grlić izvrnute plastične boce koju ste prethodno napunile vodom. Tako će voda postepeno da zaliva biljku.
Ukoliko imate veći broj saksija s cvećem i raznim ukrasnim biljkama, možete da obložite dno kade nekim starim čaršavom ili krpama, sipate vodu na taj čaršav ili krpe i onda poređate saksije preko čaršava. Zemlja u saksijama će upijati vlagu i vaše drage biljčice će vas u sasvim dobrom stanju dočekati kada se vratite s odmora.
Srećan put!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.