Šta učiniti kada prijatelj tone u depresiju

Stranice svetske štampe doskora su punili tekstovi o ponašanju Britni Spirs. Nekadašnja slatka devojka, idol tinejdžerki, počela je da pravi sve više ekscesa – obrijala je glavu, pokazivala golu zadnjicu paparacima i divljala po holivudskim zabavama. To problematično ponašanje nije ostalo bez posledica: sud joj je oduzeo starateljstvo nad dvoje male dece.
Nije svejedno ni kada posmatramo svetske zvezde kada se čudno ponašaju, a kamoli kada se nama draga osoba ponaša problematično i depresivno.
Šta tada možemo učiniti?
Prvo i najvažnije: ne treba da stojimo sa strane i da čekamo da se mentalno zdravlje drage osobe sredi samo od sebe. Nije lako razgovarati s depresivnom osobom i možda se zato ustručavamo da to učinimo, ali neaktivnost i ignorisanje problema mogu samo otežati situaciju.
Ljudi koji se dugo bore s psihičkim problemima, poput depresije, anksioznosti, poremećaja u ishrani, mogu dospeti u još teže situacije: njihove emotivne veze mogu biti razorene, mogu izgubiti starateljstvo nad decom, izgubiti posao i, u najtežim slučajevima, čak nauditi samom sebi.
Međutim, u prvim nedeljama depresije depresivne osobe možda još nisu svesne problema koji imaju.
Kako da znamo da je neko zaista u nevolji?
Svi imamo dane kada nam ništa ne ide i kada se osećamo slomljeno i jadno. Neki od nas imaju takve nedelje. Život je težak. Pred nama su novi izazovi svakoga dana. To je normalno. Ali, kada nas brige i tuge onemogućavaju da normalno funkcionišemo, onda je reč o psihičkom problemu.
Evo znakova pomoću kojih ćete prepoznati da je depresivnoj osobi potrebna stručna pomoć:
– mnogo više ili manje spavanja nego što je uobičajeno za tu osobu,
– pojačana osećanja tuge i besa,
– konstantno kašnjenje na posao,
– osoba ne uspeva da savlada uobičajene izazove na poslu, a zanemaruje i kućne poslove,
– problemi u međuljudskim odnosima,
– konsumacija alkoholnih pića ili droga.
Šta možete učiniti da pomognete?
Naravno, treba razgovarati s depresivnom osobom. Pažljivo treba predložiti medicinsku pomoć i očekivati otpor – jer time ugrožavate autonomnost osobe i njenu sposobnost da upravlja svojim životom.
Budite pažljivi, ali direktni, recite da ste zabrinuti i da vam je stalo.
Izbegavajte da sudite ili da budete snishodljivi. Nemojte reći da će sve biti u redu.
Budite uporni. Očekujte otpor.
Za svoje "saučesnike" u ovoj stvari možete angažovati prijatelje i porodicu.
Ponekad je potrebno da se ceo svet sruši da bi neko došao do ispravnih zaključaka o sebi. Posle depresije može se početi od nule, od početka – to je njena dobra strana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.