U trendu

Tinejdžeri prebrzo odrastaju (1)

Čest je utisak roditelja da njihova deca, naročito kad postanu tinejdžeri, prebrzo odrastaju ili da pokušavaju prebrzo da odrastu. Tu neretko izbiju i sukobi, a bilo bi dobro setiti se da je to buran period u svačijem životu.
Nije loše setiti se da tinejdžeri najčešće žele da što pre odrastu, da se pridruže svetu odraslih, za koji zamišljaju da će u njemu moći da rade sve što požele. Uz to, neretko su s različitih strana pritisnuti da što pre odrastu – mediji ih na to navode, prijatelji koji i sami žele da deluju što više odraslo i kao da sve znaju, pa, na neki način, i roditelji, koji deci često kažu da odrastu već jednom, da se prihvate obaveza, da više nisu mali… Malo koji tinejdžer će želeti da bude dete i da bude smatran detetom; želi da ga tretiraju kao odraslog.
Ponekad će roditelji svojoj deci tinejdžerima poslati pomešane poruke. S jedne strane, žele da ih deca poštuju, da ih tretiraju kao starije, da se ponašaju kao deca koja slušaju odrasle, a s druge strane, zatrpaće ih obavezama i očekivati da ih izvršavaju kao da su mnogo starija nego što jesu. Istovremeno će od njih očekivati da se u nekim stvarima ponašaju kao odrasli, i da ih slušaju kao deca, pa tinejdžeri neretko ne razumeju šta se zapravo od njih očekuje.
Ako ikako možete, posmatrajte i prijatelje svog deteta i kako se oni ponašaju. Ne u smislu da će vam oni "pokvariti" dete; jednostavno, mnogi tinejdžeri će biti skloni tome da gledaju filmove i serije "za odrasle" kako bi i sami delovali starije, radiće ono što rade odrasli (alkohol i cigarete), pratiće trendove pravljene za odrasle… I momci i devojke će se često osećati kao da više znaju i kao da su manje ranjivi ako imitiraju ponašanje koje smatraju tipičnim za starije, naročito kad su u društvu vršnjaka; niko ne želi da ga vršnjaci proglase klincem ili klinkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.