Tražiti od gosta pomoć u kućnim poslovima

Gostoprimstvo je mnogima svetinja, i svakako da im ne bi palo na pamet da od gostiju traže neku veću pomoć u kući – jedno je goste koji vam toliko često dolaze da su već postali „domaći“ poslati u kuhinju da sami uzmu šta žele, kućni poslovi su nešto drugo. Međutim, ima situacija i kada su takvi zahtevi sasvim opravdani.
Ukoliko će neko biti u vašoj kući na dan-dva, normalno je da nećete tražiti nikakvu pomoć, mada će je lepo vaspitan gost sam ponuditi – sam će namestiti svoj krevet, pomoći će u pranju sudova, bacanju đubreta i sličnim sitnijim stvarima. Ukoliko će gost(i) kod vas biti duže, tokom više nedelja ili čak meseci, nećete biti nimalo neučtivi ni negostoprimljivi ako od njih tražite da vam pomažu oko održavanja kuće u kojoj i oni borave. Nećete baš zahtevati trešenje tepiha, pranje prozora ni ribanje podova, ali tražiti pomoć u kuhinji, kao i pomoć u održavanju čistoće sobe u kojoj gost boravi sasvim je na mestu.
Ima i situacija kada će neki gost kod vas biti baš dugo, na primer, student na razmeni, koji će kod vas provesti blizu godinu dana. Tada je sasvim umesno, jednom kada se gost smesti i počne da se navikava na lokalne običaje, da tu osobu tretirate kao člana domaćinstva i da joj dodelite sve one obaveze koje biste i inače dodelile članu domaćinstva (naravno, u skladu s godinama i sposobnostima te osobe). Većina lepo vaspitanih gostiju će se ponuditi sama, ne čekajući da tražite njihovu pomoć, mada, čak i ako ponuda izostane, ne mora da znači da imate nevaspitanog gosta – možda se radi o stidljivoj osobi, ili o nekome ko je nesiguran kako bi bilo ispravno postupiti, ili o nekome ko je podizan na drugačiji način.
U svakom slučaju, ne stidite se da tražite pomoć od gostiju koji malo duže ostaju kod vas. Gostoprimstvo jeste svetinja, ali to ne znači da je vaša kuća hotel, niti da ste vi sobarica/kuvarica/štagod (ili to niste u svojoj kući). A obavljanje kućnih poslova, kao što i same znate, još nikog nije ubilo – pa neće ni vaše goste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.