U trendu

U gostima ste, a domaćinima stignu loše vesti

Druženje s dragim osobama je divna stvar, i u goste se uglavnom ide s radošću. Međutim, kako u životu nije sve idealno niti uvek sve protekne po planu, može se desiti da se zateknete u gostima u trenutku kada vašim domaćinima stignu loše vesti.
Konkretan primer: u gostima ste kod prijatelja čija je maloletna ćerka trenutno u poseti rodbini u drugom gradu. Poslali ljudi dete malo kod rodbine i na nešto svežiji vazduh. Dok vi sedite i ćaskate s njima i uživate u njihovom društvu, vašim domaćinima telefonom stigne vest da im je ćerka imala nezgodu na biciklu. Nezgoda nije takva da zahteva da oni smesta otputuju i budu uz ćerku, nema razloga da se strahuje za život ili trajno ugrožavanje zdravlja deteta, ali takva vest svakako jeste šok za domaćine. Šok je i za vas, koji ste tu samo u gostima i sedite i slušate – šta se sve može desiti u trenutku i preseći vas. Pitanje koje se tada postavi jeste kako bi bilo ispravno postupiti u takvoj situaciji.
Pravila pristojnosti tu su jasna: ili pomozite domaćinima (nekada to bude pomoć u kući, nekada tešenje, bilo da se radi o tome da pustite uplašenu domaćicu da vam se isplače na ramenu, bilo da razgovorom pomognete domaćinima da prebrode emotivno teške trenutke), ili im se sklonite s puta, to jest izvinite se i idite. To je uopšteno pravilo, a od stepena vaše bliskosti s domaćinima i toga koliko ih poznajete kao osobe zavisiće šta ćete konkretno učiniti.
Nekim ljudima u takvoj situaciji prija da se uposle nečim, pa neće želeti nikakvu pomoć u kući, bolje će se osećati ako imaju šta da rade. U najvećem broju slučajeva, ako ponudite pomoć i budete odbijeni, ne treba insistirati na tome – izuzetak su slučajevi kad vam je iz iskustva poznato da je tu osobu potrebno dugo ubeđivati da pusti da neko drugi uradi nešto u njenoj kući, čak i kada bi joj to zaista prijalo. Što se odlaska tiče, to se u principu rešava ustajanjem i komentarom tipa: „Bolje da vam ja sada ne smetam…“ (naravno, nakon što ste izrazili brigu za zdravlje deteta i nadu da će se brzo oporaviti od povrede). Ukoliko žele da ostanete, domaćini će vam to sami reći.
Niste sigurni šta bi vaši domaćini želeli u takvoj situaciji? Na vama je da ponudite – bilo pomoć, bilo odlazak – a na domaćinima da odaberu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.