Uvek se ja svega odričem!

Bili ste srećni sa svojim dragim, imali ste dobar posao, a vaša sreća se još više povećala kada ste saznali da ste trudni. Međutim, nakon rođenja zaista predivne bebice, shvatili ste da ne možete da radite jer morate da brinete o detetu, da to pak znači da više i ne zarađujete, nemate ni vremena ni novca samo za sebe, a vašem mužu život je ostao nepromenjen. Ili: vaša majka nije više u stanju da se brine o sebi a, iako imate još dve sestre i brata, jedino ste vi voljni da pomognete – što je dovelo do toga da ste toliko zatrpani obavezama da nemate više ni društveni život ni makar trenutak vremena da se opustite i uživate. Ili… Ovakvih primera je puno: poenta je u tome da je došlo do neke značajne promene u životu i kao da su se sve obaveze sveta sručile baš na vas, a ostali iz vaše okoline nastavljaju uobičajenim tempom. Volite vi da pomažete i ne bojite se obaveza, ali ponekad vam zaista dođe da provrištite i pitate svoje bližnje da li baš sve morate sami.
Vaša situacija, kao što smo rekli, nije neuobičajena. Puno je žena koje su sklone da sve (ili skoro sve) obaveze preuzmu na sebe. To je zaista plemenito sa vaše strane, ali trebalo bi da zastanete i zapitate se kuda to vodi. Odgovor je prilično jednostavan: vodi u frustracije. Naime, ako preuzmete previše obaveza na sebe, nećete više imati vremena za vlastite potrebe i osećaćete se frustrirano. Razumljiva je vaša potreba da pomognete, ali granica mora da postoji. Osim toga, ako ste konstantno nezadovoljni, jer nemate nimalo vremena za sebe, nećete zaista biti od velike pomoći – sećate li se one izreke "Ko nije za sebe, nije ni za druge"?
Šta uraditi? Pre nego što preuzmete još neku obavezu na sebe, zastanite i razmislite: da li zaista želite to da uradite? Šta ćete vi time dobiti? Da li je žrtva koju ćete morati da podnesete jednostavno prevelika? Veoma je važno da iskreno odgovorite na ova pitanja. Ne plašite se da ćete ispasti sebični: nema ama baš ničeg lošeg u tome što želite i neko zadovoljstvo u životu – a nije nikakvo zadovoljstvo da gazite po sopstvenim potrebama. Niko nema pravo da zahteva od vas da breme celokupnog sveta nosite na svojim leđima.
Učinite nešto lepo za sebe – pobrinite se za svoje potrebe. Tek ako ste srećne i zadovoljne svojim životom, bićete u stanju da zaista pomognete i drugima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.