U trendu

Vaše zasluge su vaše!

Krađa, pa i krađa ideja, nije ništa novo. Na to najčešće obratimo pažnju onda kad neko ukrade neku našu ideju, što uvek povredi, a na poslu može i te kako da nas ošteti. Na takve stvari trebalo bi reagovati brzo.
Kada kolega vašu ideju pokuša da predstavi kao svoju, najčešća reakcija jeste da zanemite od šoka, a zatim da ključate u sebi i da smišljate najcrnje strategije osvete. Nemojte! Smišljanje osvete, ako ne razmišljate predugo o tome, može vas malčice psihički rasteretiti, pružiti vam ventil (naravno da ne treba stvarno da zgrabite sekiru i pojurite kolegu oko zgrade), ali je u tom trenutku gubljenje vremena. Čim čujete da kolega vašu ideju predstavlja kao svoju, potrebno je reagovati – i to ne nečim nevaspitanim ni drekom, već osmehom i sa: „Baš mi je drago što ti se moja ideja toliko dopala, hvala ti što si pokrenuo tu temu, evo, objasniću svima o čemu se radi“. Na taj način delujete smireno i kompetentno, radoznalost svih koji vas slušaju ćete svakako probuditi, a efekat vaše rečenice na kolegu je kao da ste ga pred svima ispsovali – ali na suviše fin način da bi mogao za bilo šta da vas optuži. Podrazumeva se da tom kolegi u životu više ništa nećete poveriti.
Veći je problem kada vaše ideje pokrade vaš sopstveni šef – vi mu ih izložite, on vas sasluša, ne kaže vam ništa konkretno, a nekoliko dana kasnije te ideje iznese kao svoje. Pošto vam je nadređeni, taktika koju ste primenili s kolegom neće baš funkcionisati, jer će se ljudi najčešće prikloniti šefu. U tom konkretno slučaju, nažalost, najverovatnije ne možete ništa da učinite, osim ako imate neoborive dokaze da je ideja potekla od vas. Šta onda? Nove ideje koje budete imali nemojte izlagati šefu – ako je izvodljivo, pokušajte da ih prosledite direktno njegovom nadređenom. Možete pokušati i s promenom odeljenja, pa da tako dobijete drugog šefa, a ako ste uvereni da je u celoj firmi tako, razmislite i o promeni firme.
Ono što je najneisplativije učiniti jeste to da ili besnite (a bez dokaza koji bi potkrepili vaše tvrdnje), ili da ćutite i gutate i smišljate paklene planove za osvetu. Time ništa ne postižete, osim da se osećate poniženo, iskorišćeno i bespomoćno. Zato, u akciju! Vaše zasluge su vaše, i treba se boriti da vam budu priznate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.