Zaštitite se karijem

Kada se spomene kari, uglavnom se pomisli na indijsku kuhinju – ništa čudno, pošto je tamo ovaj ukusni začin veoma rasprostranjen. Čak i kod nas je kari relativno popularan, zbog egzotičnog i zanimljivog ukusa koji daje nekim jelima koja bi inače izgledala prilično obično, poput piletine ili kajgane. Ipak, kari neće samo oneobičiti jelo koje vam je možda pomalo i dosadilo već će i sačuvati vaše zdravlje. O čemu se radi?

Stručnjaci iz Finske otkrili su jednu dosad nepoznatu osobinu karija. U Finskoj se tokom zimskog perioda često i rado pije alkohol (da li pod čuvenim izgovorom „da se ugrejemo“?), a alkohol, kao što znate, ume prilično da ošteti jetru (jeste da jetra služi tome da izbaci toksine – a u njih definitivno spada i alkohol – iz našeg organizma, ali joj ni vek trajanja ni kapacitet rada nisu neograničeni). Preterano konsumiranje alkohola može izazvati zapaljenje jetre, taloženje masnoća u jetri i uništavanje njenih ćelija. (A kako da pijete kad ostanete bez jetre? Dobro, malo preterujemo) Finski naučnici su otkrili da kurkumin, supstanca koja se nalazi u kariju, sprečava nastanak posebnog molekula koji se u organizmu javlja prilikom konsumiranja alkohola, a izaziva malopre navedene posledice na jetri.

Znači, ako ste društvena osoba koja voli da popije nekoliko čaša više, onako, u društvu (da ne ispadne da se „pravite fini“), ili niste društvena osoba, ali ste svejedno ljubitelj dobre kapljice u malo većim količinama, učinićete sebi (a naročito svojoj jetri) uslugu ako pri tom i pojedete jelo bogato začinjeno karijem. Naravno, to ipak ne znači da treba da se nalivate alkoholom od jutra do sutra – u tom slučaju neće vam pomoći ni sav kari ovog sveta. Međutim, ako ne spadate u tu kategoriju konsumenata, nego samo volite da popijete poneku više, kari je vaš spas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.