U trendu

Zašto prelepe žene često biraju manje atraktivne muškarce

Iako to zvuči prilično površno, naučnici tvrde da lepi ljudi namerno biraju manje atraktivne partnere kako bi se manje trudili oko njih. Naime, oni koji se smatraju lepšim uvereni su kako će se manje lep partner dodatno truditi da bi ih zadržao dok oni to ne moraju da rade jer je njihov izgled sasvim dovoljan za vezu.

Kako prenose mediji, istraživanje tog tipa napravio je Džošua Oltmans sa Univerziteta u Kentakiju u SAD-u. Pronašao je 73 para koji su bili spremni da učestvuju u istraživanju. Između ostalog, proučavao je šta svaki partner preduzima da bi veza bila stabilna.

Neki su prilagodili svoje ponašanje tako da njihov partner ne izgubi interes za njih i potražio nekog drugog, trudili su se oko svega, bili pažljivi i osećajni.

Oltmans ih je zatim zamolio da ocene fizički izgled svojih partnera. Zatim je to uporedio s njihovim ponašanjem i s tim koliko se trude zadržati partnera.

Ispostavilo se da se manje atraktivni puno više trude oko svojih partnera jer strahuju da će ih izgubiti, odnosno, uvereni su da će oni puno lakše naći novog partnera.

Osim toga, ako naiđe potencijalna pretnja u vidu muškarca ili žene koji bi mogli da se svide njihovim atraktivnim partnerima, oni koji se smatraju manje lepima znaju da zauzmu stav kao da im žele dati do znanja da je to njihov ‘ulov’ i da nemaju tu šta da traže, piše Psychology Today.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)