Zašto žene puše

Po nekim procenama, žene puše mnogo više od muškaraca. Zašto? Šta je to što tera žene da uzimaju cigaretu za cigaretom jednako uživajući u svakoj od njih? Sve. Žene vole i miris cigarete, i ukus, i izgled, i vreme, i mesto gde se nalaze sa cigaretom u ustima. Žene uživaju u samom ritualu pušenja mnogo više od muškaraca. Jedan test koji su sproveli američki naučnici pokazao je sledeće…

Pušačima su date štipaljke za nos, koje su u potpunosti blokirale miris dima. Imali su neograničeno vreme i neograničen broj cigareta. Promenjene okolnosti na muškarce nisu ostvarile nikakav uticaj: broj cigareta i broj udisaja dima po cigareti nepromenjen. Žene su pak, manje puta primicale cigaretu ustima, manji broj cigareta ispušile. Ovo je pokazalo da one nisu toliko zavisne od nikotina koliko se mislilo. Zapravo, ukus i miris cigarete presudan su faktor zavisnosti. Za razliku od muškaraca, koji uglavnom puše zbog samog izgleda „mačo muškarca sa cigaretom“: spremnog na velike rizike, neustrašivog, avanturističkog duha, ženama, jednostavno, cigarete znače više – njima kontrolišu atmosferu, stres, svoju ljutnju, bes, nezadovoljstvo.

Pušenje kod žena opasnije je po zdravlje nego kod muškaraca. Pouzdano se zna šta sve donosi: povećan broj depresija kod žena, 40% uvećan rizik od dobijanja srčanog udara nego inače, kao i raka na dojci, potom, veliki broj beba donešenih na svet sa nekom bolešću, najčešće disajnih organa, srca, i uopšte ugroženog samog zdravstvenog stanja odmah po rođenju, a većina žena pušača prenosi i sopstvenu zavisnost na svoju decu. Ne zaboravite, žena nije samo žena. Ona je i majka, ona svoj organizam deli sa detetom. Ako već svesno škodi sopstvenom zdravlju, pitanje je koliko i da li ima prava da uništava život svog nerođenog deteta?

Iako su više svesne rizika od pušenja nego muškarci, teže ga se odriču. Veći su zavisnici, a njihov broj i dalje raste. Pojedine žene pušači i dalje misle da pušenje „lakih“ cigareta (sa manje nikotina) ne može da škodi i samim tim mnogo više ih koriste, mnogo češće pale. Izgleda da ništa ne sprečava žene širom sveta da uživaju u dimu cigareta. Jednostavno, ne veruju u podatke ili ih isti uopšte ne zanimaju, bar dok ne bude prekasno. Samo u 1998. godini broj žena koje su umrle od raka pluća u SAD-u iznosi 67.000. Iako ovaj podatak nije iz naše zemlje, ne znači da je zanemarljiv. Po broju pušača, Jugoslavija je na trećem mestu u Evropi, a čak polovinu čine žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.