Žene i pušenje

Kristi Tarlinton (Christy Turlington) se nedavno pridružila društvima za borbu protiv pušenja da bi pripadnicama lepšeg pola u svetu prenela važnu poruku o posledicama pušenja. Ako mislite da pušenje nije zavisnost, da su cigarete dobar način da smršate, i da to nije toliko strašna navika, imamo loše vesti za vas.

Pušenjem godinama žene su postale zavisne od cigareta, a duvanska industrija je postala zavisna od žena. Svetska duvanska industrija je potrošila na milijarde dolara da bi putem marketinških kampanja „navukla“ žene na neke od najdestruktivnijih postojećih materija.

Kristi Tarlinton, bivši pušač i ćerka koja je izgubila svog oca zbog raka pluća, pridružila se jednom centru koji se bori protiv pušenja. Ona je uradila video prezentaciju koja prikazuje pozadinu duvanske industrije i daje pregled svih mitova koje proizvođači cigareta lansiraju da bi privukli ciljno tržište žena.

Pušenje kod žena povećava rizik od srčanih bolesti i od mnogih oblika raka. Pušenje utiče na plodnost, povećava rizik od komplikacija za vreme trudnoće kakve su prerani porođaj i mala telesna težina deteta, a takođe vodi do ranije menopauze. Možda ne bi bilo loše da baš ovih dana ponovo razmislite o onoj čuvenoj rečenici – pušenje ili zdravlje, odlučite sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.