Zvali su je ‘devojka od milion dolara’: Muž je obožavao, ali i varao dok je bila trudna

Malo posle ponoći 9. avgusta 1969. godine u kuću na Beverli Hilsu ušli su Suzan Atkins, Linda Kasabijan, Patriša Krenvinkel i Čarls Votson. Ispred su već ubili studenta Stivena Parenta. U dnevnoj sobi na kauču je spavao scenarista Vojčieh Frajkovski. Kad ga je probudila buka, video je Votsona i pitao ko je on i šta radi tamo.

„Ja sam đavo i došao sam da obavim đavolji posao“, odgovorio mu je. Udario ga je po glavi, a Suzan i Patriša dovele su Šeron Tejt, Džeja Sebringa i Ebigejl Folger u dnevnu sobu. Šeron i Džeja svezali su istim užem za vrat, a kad je on protestovao jer su grubi prema trudnoj Šeron, upucali su ga. Frajkovski se oslobodio i počeo da beži, ali ga je Votson sustigao na prilazu.

Udario ga je nekoliko puta pištoljem po glavi, upucao ga je dvaput i nekoliko puta izbo nožem. Folger je pokušala da pobegne u dvorište, prema bazenu. Nju su sustigle Suzan i Patriša pa su je izbole 28 puta. Šeron Tejt izboli su 16 puta. Tada je bila trudna osam i po meseci – imala je termin porođaja za dve nedelje.

Šeron Tejt najpoznatija je žrtva sekte „Porodica“ juče preminulog Čarlsa Mensona. Ali, Menson nije uputio svoje sledbenike da ubiju nju i njene prijatelje. Cilj nije bio da ubije holivudsku devojku. Najpoznatiji serijski ubica na svetu hteo je da se osvetiti muzičkom producentu Teriju Melčeru, koji nije hteo da mu da ugovor da snimi ploču. Tejt je tamo živela nakon što je Melčer prodao kuću. Šeron je imala 26 godina kad je ubijena.

Rođena je u Teksasu, ali je većinu života provela seleći se jer joj je otac bio vojnik. Šeron je maštala o karijeri psihijatra, a kao tinejdžerka je učestvovala na nekoliko izbora lepote. Kad je imala 17 godina, otac je dobio premeštaj u Italiju. Tamo je konačno pronašla prijatelje i postala manje stidljiva. U to vreme u Veroni se snimao holivudski film „Adventures of a Young Man“ sa Polom Njumanom, Suzan Strasberg i Ričardom Bejmerom. Šeron i njeni prijatelji bili su statisti, a ona je započela i vezu sa Bejmerom, koji je uverio da bi trebalo da postane glumica.

Bila je statistkinja i u „Barabbasu“, a zatim je sama otišla u Ameriku kako bi potražila glumački angažman. Vratila se u Italiju jer je njena majka doživela nervni slom. Cela se porodica ubrzo preselila u SAD pa je Šeron konačno mogla da započne karijeru.

Nazvala je Bejmerovog agenta koji je upoznao sa Martinom Ranshofom, vlasnikom producentske kuće Filmways. On je bio oduševljen njenom ljepotom i uveren da će biti zvezda. Dao joj je ugovor na sedam godina, dogovorio manje uloge u reklamama i televizijskim serijama i slao na usavršavanja i škole glume. Šeron su kasnije zvali „devojka od milion dolara“ jer je Ranshof navodno potrošio puno novca kako bi od nje napravio zvezdu.

Prva veća uloga bila je u „Eye of the Devil“ 1965. godine. Na promociji filma u Londonu upoznala je poljsko-francuskog reditelja Romana Polanskog. Nijedno nije bilo impresionirano prvim zajedničkim susretima. Polanski je planirao snimanje filma „The Fearless Vampire Killers“ i pristao je da Šeron da ulogu.

Perfekcionista, Polanski je izluđivao Tejt na snimanju. Navodno su jednu scenu ponavljali 70 puta, sve dok on nije bio zadovoljan. Nakon snimanja zaljubili su se i ona se ubrzo uselila u njegov londonski stan. U to vreme Šeron je bila u vezi sa Džejem Sebringom, holivudskim frizerom i stilistom, kom se slomilo srce kad je ona završila sa Polanskim. Ipak, ostali su u bliskim odnosima.

U SAD su došli kad je Polanski počeo snimanje „Rozmarinog deteta“, u kom je hteo da angažuje Šeron, ali ulogu je ipak dobila Mia Farou. Tejt je svakodnevno dolazila na snimanje i navodno je reditelj prihvatio neke njene ideje.

Ona je ostvarila važnu ulogu u filmu „Valley of the Dolls“, a 1967. vratili su se u London i iduće godine se venčali.

Iako je u javnosti bila predstavljena kao moderna djevojka, Šeron je navodno bila vrlo tradicionalna i želela da ostavi glumu nakon udaje. Polanski joj je to zamerao i navodno joj je rekao da je „mislio da se oženio sa hipi devojkom, a ne domaćicom“. Javna je tajna bila da je on vara.

„Roman i ja imamo prilično dobar dogovor; on mi laže, a ja se pravim da mu verujem“, rekla je.

Polanski je navodno bio vrlo posesivan i određivao joj je kako da se oblači i šminka, a postoje i svedočanstva da je terao na seks u troje s drugim ženama. Kad je ostala trudna, hteo je da pobaci, a kad je odbila prestao je da spava s njom. Kao oblik protesta, otputovao je u London, gde je snimao novi film, ali i spavao s Mišel Filips, pevačicom The Mamas & the Papas.

„Bio sam s njim kad su ga nazvali i rekli da je Šeron ubijena. Raspao se potpuno. Bio je neutešan. Bračni zaveti ništa mu nisu značili, ali niko nije obožavao tu ženu kao on“, rekao je rediteljev prijatelj Endi Braunsberg.

Sam Polanski kritikovan je nakon što se, samo nekoliko dana nakon brutalnog ubistva, fotografisao ispred kućnih vrata svoje kuće za magazin Life. Na vratima je još stajao natpis „pig“, odnosno „svinja“, koji su ubice ispisale krvlju Šeron Tejt.

„Čak i nakon toliko godina, nađem se kako gledam spektakularan zalazak sunca, ili posetim lepu kuću ili iskusim bilo kakvo vizuelno zadovoljstvo, i pomislim koliko bi ona uživala u tome. Na te načine ostaću joj veran do svoje smrti“, napisao je Polanski, koji je osam godina nakon Šeroninog ubistva priznao silovanje 13-godišnjakinje i potom pobegao iz SAD-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.