U trendu

12 NAJNEOBIČNIJIH novogodišnjih tradicija iz celog sveta, Irci udaraju hlebom o zid

1. Japan
Nešto pre ponoći na Staru godinu, Japanci jedu soba rezance. Toshikoshi soba u prevodu znači jelo s rezancima od heljde i ima puno simbolike. Dugi rezanci označavaju prelaz iz jedne godine u drugu. Budući da se radi o rezancima koji se lako izrezuju, oni označavaju otpuštanje prošlogodišnjih žaljenja, odnosno prekid pre novog početka koje donosi Nova godina.

2. Španija
U Španiji, 12 sekundi do Nove godine, jedu 12 bobica belog grožđa za sreću u narednoj godini. Ako ne uspete da pojedete sve bobice do 00:00, to se smatra nesrećom. Ali ako ih pojedete na vreme, bobice će vam doneti sreću u svakom mesecu naredne godine.

3. Francuska
Francuzi obično dočekuju Novu godinu s velikom gozbom koja je poznata pod nazivom le réveillon de la Saint-Sylvestre. Ta gozba je puna tradicionalnih, dekadentnih jela, uključujući foie gras (mesni pripravak od pačje ili guščje jetre), kamenice, jastoge i escargot ili puževe. Tradicionalno alkoholno piće je šampanjac.

4. Italija
Talijani vole sočivo zbog oblika koji je nalik na novčiću i koji simbolizuje sreću i prosperitet. Novogodišnja večera obično sadrži ovu mahunarku kako bi donela sreću u narednoj godini. Svinjetina se često dodaje jelima od sočiva u obliku cotechina, začinjene kobasice, ili zamponea, svinjske nogice bez kostiju, kako bi predstavljala obilje zemlje.

5. Kolumbija
Poslednje noći u godini Kolumbijci stavljaju tri krompira – jedan oguljen, jedan neoguljen i jedan napola oguljen – pod svoj krevet. U ponoć izvade prvi krumpir koji dotaknu. Oguljeni krumpir znači da će imati finansijskih problema, neoguljeni ukazuje na obilje, a napola oguljeni nešto između.

6. Australija
U Australiji dočekuju Novu godinu uz ponoćni vatromet u gradovima i mestima širom zemlje. Vatromet se pali s mostova, kao što je Sydney Harbour Bridge, s molova duž plaža i na obalama reka, a svetla vatrometa blistaju u odrazu vode. Na doček pakuju korpe za piknik i dolaze na molove i plaže satima ranije kako bi uhvatili najbolja mesta za gledanje.

7. Filipini
Filipinci Novu godinu slave poslužujući 12 okruglih plodova. Okrugli oblik simbolizuje novčiće, koji predstavljaju prosperitet i bogatstvo za svaki mesec nadolazeće godine. Jabuke, dinje, pomorandže i grožđe su najpopularnije, a bilo koje drugo okruglo voće će takođe dobro dođe.

8. Danska
Nakon tradicionalnog novogodišnjeg jela od kuvanog bakalara sa senfom, Danci jedu toranj krofni od marcipana zvan kransekage, što znači ‘torta od venaca’. Nekada se zvala i overflødighedshorn (rog izobilja), jer je cela kula s krofnama bila nagnuta na bok, iz koje je curila čokolada i poslastice. Ova tradicionalna torta služi se i na venčanjima i rođendanima.

9. Kanada
U ruralnim područjima Kanade, novogodišnja noć je vreme za pecanje na ledu s prijateljima. Proslave na zaleđenim ribnjacima i rekama obično traju celu noć. Prijatelji pecaju na otvorenom ili u ribarskim kolibama te ulove ribu ili dve kako bi proslavili nadolazeću godinu.

10. Irska
Irci imaju tradiciju da udaraju hlebom o zidove svojih kuća u novogodišnjoj noći. Ideja je da se nesreća i zli duhovi oteraju i da se sreća pozove unutra. To takođe osigurava da će nadolazeća godina biti ispunjena obiljem hleba i druge hrane.

11. Brazil
U Brazilu jedu određenu hranu kako bi se prizvala sreća u narednoj godini. Sedam je srećan broj u novogodišnjoj noći, pa se sedam semenki nara pojede kako bi torba bila puna, a sedam bobica grožđa osigurava obilje u svim područjima života. Neki Brazilci također preskaču sedam talasa u okeanu i zažele sedam želja za novu godinu dok ih preskaču.

12. Grčka
Grci za Novu godinu jedu vasilopitu, slatki hleb s kvascem. On se jede u ponoć, a hleb se pravi u čast grčkog poštovanog svetog Vasilija. Pre posluživanja porodice ukućani, počevši od najstarijeg člana, odvajaju krišku hleba za sveca i drugi deo za ukućane. Novčić se ispeče u hlebu i osobi u čijoj kriški se nalazi novčić će naredna godina biti ispunjena srećom, piše Taste of Home.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar