U trendu

3 načina da se rešite negativnih misli: Vežba s papirom i olovkom će vas zauvek promeniti

Negativne misli ne mogu imati moć nad nama osim ako ne odlučimo drugačije. Ipak, toksične misli ne definišu nas kao osobu i one nemaju apsolutno nikakve veze s našim karakterom. Nažalost, takve misli započinju dramu i neviđene probleme u vašem životu jer kad mislite negativno, vaša energija ide tamo gde je vaša pažnja. Srećom, svako od nas ima moć da usmeri misli tamo gde želi, iako to ponekad nije lako. Negativne misli ne mogu da traju večno, a uvek ih možete i preoblikovati ili promeniti usvajanjem nekih, za um zdravih navika. Otkrivamo vam nekoliko načina kako da se rešite negativnih misli.

1. Nemojte stalno razmišljati o problemu

Neprestano razmišljanje o problemu neće ga rešiti. Ako se ne potrudite, vaši će problemi ostati, a preterano razmišljanje o njima će vas uspaničiti i izgubiti kontrolu nad situacijom. Kad god se takve misli pojave u vašem umu, zabeležite ih na papir i zapišite rešenje. Uradite to svaki put kada vam se jave takva razmišljanja i na kraju nedelje ili meseca pređite listu. Sada se zapitajte da li je problem vredan vašeg stresa? Ako je odgovor ‘ne’, idite i ponovo pročitajte tačku jedan.

2. Zaboravite na hipotetičke probleme

Negativne misli i preterano razmišljanje stvaraju iluziju da imate više problema nego što ih zaista imate. Drugim rečima, tako počinjete da se opterećujete problemima koji uopšte ne postoje – hipotetičkim situacijama. Na primer, ako uvek mislite da niste lepi ili dovoljno privlačni, prvo bi trebalo da procenite dokaze i potražite rešenje, ako problem uopšte postoji. Prvo bi trebalo da procenite dokaze i potražite rešenje, ako problem uopšte postoji. Kreirajte dva stupca: jedan s dokazima da niste dovoljno lepi (niko vam ne prilazi, dugo ste sami i slično), a drugi s dokazima koji govore sve suprotno. Nakon vežbe, možete li zaista to reći za sebe? Vrlo verovatno ne! Ponovite ovu vežbu kad god treba!

3. Postanite svesni svojih misli

Naša svest nam je često najgori neprijatelj. Vrlo je važno da postanemo svesniji svega oko sebe u svakodnevnom životu kako bismo izbegli negativne misli, ali i da bismo bili optimistični, smireni i usredsređeni.

Kako najlakše praktikovati svesnost? Stanite, duboko udahnite i razmislite o svom razmišljanju! Tu će vam puno pomoći i meditacija. Cilj je posmatrati svoje misli pre nego ih pretvorite u dela ili reči, piše Sensa.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar