U trendu

3 zdrave navike mogu vam produžiti život čak 7 godina

Prvi put, naučnici su povezali tri stvari – nepušenje, održavanje normalne težine i umerenu konzumacija alkohola – za sedam dodatnih godina života.

Istraživanje, objavljeno u Health Affairs, takođe je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta. Autori studije nadaju se da će njihovo otkriće biti poziv ljudima da promene nezdrave obrasce ponašanja.

Da bi ispitali učinke specifičnih zdravstvenih ponašanja na dugovečnost, istraživači sa Univerziteta Mičigen i Instituta Maks Plenk za demografska istraživanja u Nemačkoj analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, ispitujući ih o njihovom zdravlju i načinu života svake dve godine.

Sveukupno, muškarci i žene u istraživanju imali su očekivani životni vek od 77.7 i 81.4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili imali su indeks telesne mase manji od 30 (prag za gojaznost) obično žive četiri do pet godina duže od opšte populacije.

Kada su istraživači uključili i konzumaciju alkohola, otkrili su da su oni koji su umereno pili – manje od 14 pića nedeljno za muškarce i sedam za žene – živeli sedam godina duže od opšte populacije i da su te godine uglavnom bile takođe bez invaliditeta, prenose mediji.

– Ovaj nalaz ima implikacije ne samo za pojedince i njihove porodice, već i za zdravstveni sistem u celini – rekao je voditelj studije Nel Mehta sa Univerziteta u Mičigenu, koji je i ove dodatne godine nazvao „ogromnom beneficijom“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.