U trendu

4 stvari morate da radite da biste bili srećni, evo kako „mozak guštera“ utiče na vaše odluke

Profesor sa Univerziteta u Ariozni, otkriva 4 stvari koje su neophodne za sreću i kako funkcionišu svesni i nesvesni delovi našeg uma.

Postoji pogrešno shvatanje da je sreća prirodna i da samo treba da okrenete prekidač“, rekao je za News week Čilton, profesor u školi nutricionističkih nauka i zdravlja na Univerzitetu u Arizoni. On smatra da u našim glavama imamo ova dva konkurentna uma ​​jednom mozgu, i da se oni stalno takmiče oko naše misli.

Prvi od ova dva uma je naš svesni mozakkoji sporo razmišlja, naš tok razumnih misli koje nam pomažu da rešimo složene probleme i odluke.

Drugi je naš takozvani „mozak guštera“, drevni sistem brzih, automatskih reakcija i osećanja iz naše podsvesti. Čilton smatra da je ovaj um je nesvestan, da ne znamo šta govori, ali da osećamo sve što kaže.  Nažalost, ovaj drevni mozak više brine o preživljavanju nego o mentalnom zdravlju.

Čilton kaže da je jedina stvar koja je bila važna ovom 60 miliona godina starom mozgu jeste da li su geni preneti na sledeću generaciju i da je bilo svejedno da li si srećan. Podsvesni deo za preživljavanje je znatno brži od našeg svesnog uma. I to objašnjava zašto sreća nije „prirodno“ stanje.

Nesvesni umovi pamte naše pretnje, naše traume iz detinjstva, fokusiraju se na našu budućnost. Da bismo bili istinski srećni, moramo da promenimo naš odnos sa drevnim reptilskim načinom razmišljanja.

Moramo reprogramirati svoj mozak da bi svesni deo našeg uma bio u stanju da vrši stalni nadzor, kako bi kontrolisao nesvesne emocije, osećanja i reakcije.

Kao da su naši nesvesni umovi ovi vozovi koji silaze niz prugu, a naš svesni um sedi na peronu. Stojimo na toj stanici i svaki od ovih umova se bori za pažnju. Voz stiže , vrata se otvaraju, a mi moramo da biramo da li da uđemo u taj voz.

Da bi kontrolisali našu podsvest, Čilton je osmislio četvorodelni okvir za svakodnevnu pažnju. Međutim, on nije uvek bio zagovornik meditacije.

Bila je to traumatična nesreća koja je pojačala Čiltonovo putovanje svesnosti. On je objasnio: „Arapski konj mi je polomio karlicu na pola i narednih šest meseci sam sedeo u invalidskim kolicima i rečeno mi je da možda više nikada neću hodati. I tako je moje putovanje svesnosti nakon toga samo krenulo na steroide.“

Iz svojih invalidskih kolica razvio je svoj četvorodelni okvir, poznat kao CAST, o čemu detaljno govori u svojoj novoobjavljeni knjizi: Postoji još jedan put do sreće: Četiri koraka CAST proces koji će transformisati vaš život.

Dakle, šta je CAST?

Svest – kada se probudite u svesti, shvatate da u vama postoji dve strane i da se one takmiče oko vaših misli.

Svesnost—prepoznavanje trauma i preteranog analiziranja, koji drži naš nesvesni um.

Prepustite se—priznajte nesvesne misli, poštujte ih, pokažite saosećanje, ali nemojte da vas odnesu.

Poverenje—prihvatanje procesa svesnosti.

Naveo je da meditira 3 puta dnevno. Vaš nesvesni um hrani san, ali i noćne more. Zato se probudite jer je život prelepo i veličanstveno putovanje.

(Sensa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar