U trendu

8 zlatnih pravila komunikacije sa manipulatorima: Jednu stvar im nikada nemojte reći…

Sukladno strategiji koju je razvila terapeutkinja Isabelle Nazare-Aga, autorka knjiga o manipulaciji, evo kako ćete prepoznati i rečima pobediti svakog manipulatora na kojeg naiđete.

Važnost razotkrivanja

Prvi korak je priznati sebi da je osoba zbog koje patite zaista manipulator. Kad su to vama bliski ljudi ili oni koji su vam dragi, može vam biti teško priznati ovu činjenicu i možda ćete poželeti da pronađete neki izgovor kako biste se uverili da to nije istina. Koliko god bilo teško, ipak budite iskreni prema sebi i progutajte ovu gorku pilulu istine.

Prežalite idealnu komunikaciju s manipulatorom

Prežaliti idealnu komunikaciju s manipulatorom znači prihvatiti činjenicu da s njime ne možete komunicirati „normalno“. Ovo je bolna tvrdnja jer se često u dubini duše nadamo kako je promena moguća, naročito ako je reč o nama bliskim manipulatorima. Upravo ta nada izaziva istinsku patnju i može biti izvor velikog stresa. Promene manipulatorske ličnosti izuzetno su retke.

Naučite da se služite antimanipulacijom

Kad govorimo o antimanipulaciji, vrlo je korisno upotrebiti tehniku zamagljivanja – poseban način komunikacije kad se izražavate vrlo neodređeno i površno. Služiti se antimanipulacijom znači znati doskočiti manipulatoru i zaštititi se. Sami manipulatori često nesvesno koriste upravo ovu tehniku, prenosi Sensa.hr.

Ako odmah krenete da je primenjujete, postoji mogućnost da će manipulator to primetiti i nastojati da vas isprovocira ne bi li dobio reakciju kakvu očekuje. Možda vas i prozove zbog toga i pokuša da kod vas izazove osećaj krivice. Ne nasedajte, istrajte i ostanite mirni koliko god vam bilo neprijatno.

Glavni koraci antimanipulacije su:

– neka vaše rečenice budu kratke

– izražavajte se neodređeno

– pokušajte da ostanete ravnodušni i mirni

– kad god to kontekst dopušta, okrenite sve na šalu

– ostanite u granicama pristojnosti

– nemojte se upuštati u diskusiju ako to ničemu ne vodi ili se svodi na omalovažavanje

– izbegavajte agresivnost

– nikad, nikad, nikad se ne opravdavajte.

Verujte u sebe i postavite granice

Ako imate manjak samopouzdanja, lako možete da (p)ostanete žrtva manipulatora. Ne nasedajte na laskanje, ne odgovarajte na molbe koje nisu jasno formulisane, ne prepričavajte manipulatorima pojedinosti o svom životu, smanjite emotivnost i uključite racionalnost. Naučite kako da diplomatski odbijete ono što ne želite. Vežbajte toliko dugo dok vam to ne uspe.

Za kraj, ono najvažnije: zaustavite svaki neprihvatljiv sistem ponašanja koji već postoji među vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.