Ako izbacujete pljuvačku na jastuk dok spavate, to uopšte nije slučajno: Evo šta je u uzrok

Primetili ste da balite samo onda kada spavate na boku, dok se to ne dešava kada spavate na leđima. To je zato što, kada spavate na leđima, pljuvačka se naslanja na vaše grlo i na njemu se isušuje. Postoje različite žlezde koje doprinose stvaranju pljuvačke.

Balavljenje može biti povezano sa ovih sedam indikacija:

Nepravilna poza za spavanje

Kada spavate na boku ili stomaku, vaša usta se često mogu otvoriti jer ste se opustili, a nakon toga pljuvačka može izaći. Kada spavate na leđima, to sprečava balavljenje.

Alergija

Alergijski rinitis i određene alergije na hranu mogu izazvati povećano lučenje pljuvačke

Kiselost

Naučnici veruju da želudačna kiselina stimuliše ezofagus, što dovodi do prekomernog lučenja pljuvačke.

Sinusna infekcija

Infekcije gornjeg respiratornog trakta obično su udružene sa problemima disanja i gutanja usled akumulacije pljuvačke. Takođe, kada je vaš nosni kanal blokiran, tada dišete na usta, što dovodi do povećanog lučenja pljuvačke.

Tonsilitis

Tonsilitis je zapaljenje žlezda zvanih tonzila, koje se nalaze na zadnjem delu grla. Zbog upale i otoka, prolaz postaje uzan, čime se smanjuje prolaz i pljuvačka se nagomilava.

Košmarni snovi

Balavljenje je poznat simptom kod ljudi koji pate od košmarnih snova. Mogu se manifestovati i kod odraslih kao rezultat psihopatološkog razloga. Često se dešava kada je osoba pod stresom, a može biti i aktivirano zbog određenih lekova.

Lekovi

Neki antidepresivi, kao što je morfin, uzrokuju povećanu produkciju pljuvačke. Ukoliko ste na određenim lekovima ili uzimate narkotike, onda je balavljenje ono što je za vas svakodnevno, prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.