U trendu

Ako na spavanje idete u ovo vreme, smanjujete rizik od razvoja srčanih bolesti

Nova studija pokazuje da je vreme kada idemo na spavanje zaista važno jer ako idemo prerano ili prekasno to bi moglo da poveća rizik od srčanih bolesti.

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Exeter, odlazak na spavanje između 22 i 23 sata najbolje je vreme za manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Odlazak u ponoć ili kasnije povezan je s 25% većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok je 12% veći rizik među onima koji zaspe pre 22 sata.

Istraživanje je uključivalo 88.026 ljudi, as sprovedeno je između 2006. i 2010. godine. Prosečna starost bila je 61 godina, a raspon je bio između 43 i 79 godina.

Učesnici su nosili uređaj za praćenje na zglobu ruke, pa su naučnici tako uspeli da prikupe podatke o vremenu kada su išli na spavanje i budili se. Takođe su zamoljeni da popune upitnike o svom opštem zdravlju i načinu života.

Tokom tog vremena, 3172 učesnika razvilo je kardiovaskularnu bolest, a incidencija je bila najveća u onih koji su išli na spavanje u ponoć ili kasnije, a najmanja u onih koji su spavali između 22 i 23 sata.

– Telo ima 24-časovni unutrašnji sat, pod nazivom cirkadijalni ritam, koji pomaže da se reguliše fizičko i mentalno funkcionisanje. Iako ne možemo da zaključimo uzročnost, rezultati sugerišu da je veća verovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti fizički sat, s štetnim posledicama po zdravlje srca i krvnih sudova. Naša studija pokazuje da je optimalno vreme za spavanje u određenoj tački u 24-časovnom ciklusu, a odstupanja mogu biti štetna za zdravlje – rekao je autor studije dr. Devid Plans, a piše Metro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)