Ako spavate u ovom položaju, odmah prestanite

Medicinski stručnjaci jednoglasno se slažu da bi spavanje na stomaku moglo dovesti do raznih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema.

Kako kaže Aleks Sejvi, sertifikovani treneru za spavanje i osnivač SleepingOceana, „spavanje na stomaku smatra se najmanje zdravim položajem iz mnogo razloga.“

Neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savetnik za WhatAsleep dr. Pjetro Luka Rati objašnjava da „kratkoročno možete osetiti bol već nakon jedne noći spavanja na stomaku, ali dugoročno to može dovesti do više ozbiljnih problema“.

Prema jednom istraživanju iz 2012. godine, na stomaku spava oko 16 posto ljudi, dok većina (74%) spava na jednoj od strana. Ako ste u ovoj prvoj grupi, rizikujete brojne zdravstvene probleme, piše bestlifeonline.com.

Šta spavanje na stomaku čini vratu i leđima?

„Većina problema koji proizlaze iz spavanja na stomaku rezultat su pozicioniranja kičmenog stuba“, kaže Sejvi. „Kada ležite na stomaku, kičmeni stub gubi svoju prirodnu krivulju i može to može da izazove napetost ili naprezanje. To može da ostavi posledicu i na leđne mišiće, što ujutro može uzrokovati bolove u leđima“.

Spavanje na stomaku takođe može uzrokovati „hiperlordozu ili prekomerno lučenje lumbalne kičme“, kaže fizioterapeut Kristen Gasnik. Taj položaj tela, kaže, stavlja „povećani pritisak na donji deo leđa“.

„To uzrokuje pojačanu bol u leđima, posebno za stanja poput kičmene stenoze i spondilolize.“

Ali to nije sve, jer moguća su i oštećenja vrata. „Da biste mogli da dišete ležeći na stomaku, vrat morate da okrenete na jednu stranu. To stvara pritisak i stavlja ga van poravnanja s vašom kičmom“, dodaje Sejvi.

Ako pak češće okrećete vrat na jednu nego na drugu stranu, „jedna strana se stegne, a druga oslabi“, dodaje fizikalni terapeut Nicol Lombardo. Na vratu vam se tako mogu stvoriti čvorovi i napetost, zadajući vam svakodnevne bolove, a s vremenom to može dovesti i do ozbiljnijih problema s vratom.

Rati kaže da spavanje na stomaku takođe „vrši veći pritisak“ na vaše srce i pluća. Ali ni to nije sve. Spavanje na stomaku „stavlja naše kukove u anteriorno zarotirani položaj“, ističe Lombardo, što bi „moglo povećati krivulju naše lumbalne kičme, što s vremenom može stvoriti probleme s diskom“.

Healthline kaže da je diskus hernija još jedan rizik koji dolazi sa spavanjem na stomaku. Diskus hernija je pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom delu kičme, pri čemu može doći do uklještenja nervnog korena.

Kako smanjiti štetu spavanja na stomaku?

Ako usprkos svim upozorenjima i dalje želite da spavate na stomaku, možete koristiti jastuke kako bi ublažili štetu. Gasnik preporučuje stavljanje jastuka ispod nogu, kako bi se smanjilo prekomerno poravnanje kičme. Lombardo dodaje da nije loše staviti jastuk ni ispod bokova kako biste „držali donji deo leđa u neutralnijem položaju“.

„Ako baš morate da spavati na stomaku, pronađite jastuk koji može podržati vašu glavu u neutralnijem položaju“, ističe ona.

Želite li pak bezbolan prelaz na bočno spavanje, što se smatra mnogo zdravijim položajem, Rati predlaže „zabijanje jastuka između želuca i dušeka“. To će „sprečiti ljude koji su navikli da spavaju licem nadole da se prevrću po stomaku dok spavaju“, kaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.