U trendu

Ako vas nazove nepoznata osoba i postavi ovo pitanje, odmah prekinite – u pitanju je prevara!

Sve je više izveštaja o prevarama, a prevaranti se koriste raznim trikovima kako bi naveli potencijalnu žrtvu u svoju zamku.

Better Business Bureau (BBB) naveo je da je povećan broj prevara koji se odnose na pozive u kojima pozivaoci pitaju “čujete li me?”. Pozivalac takođe ponekad dodaje i druge izjave kako bi zadržao osobu na liniji pa tako na primer navodi da ima problema s telefonom, slušalicama i slično.

Iako se ovo možda ne čini neuobičajenim, BestLife navodi da je u pitanju prevara u kojoj prevaranti na razne načine potencijalnu žrtvu pokušavaju da navedu da kaže “da”. To na kraju može dovesti do toga da žrtva prima još više prevarantskih poziva.

U najgorem scenariju, prevaranti mogu čak snimiti odgovor (da) i koristiti ga za neovlašćene transakcije.

Osim jednostavnog pitanja “čujete li me?”, prevaranti se mogu koristiti i raznim drugim pitanjima na koja bi potencijalna žrtva mogla odgovoriti s “da”. Takođe, prevaranti znaju da navedu i da prestavljaju određenu kompaniju pa pritom ispituju i neke lične podatke, poput imena i prezimena, adrese i slično.

Da biste se zaštitili od potencijalne prevare, BBB savetuje da se ne javljate na pozive s nepoznatih brojeva, čak i ako se čini da su u pitanju lokalni brojevi. Ako se i javite na nepoznati broj, obratite pažnju na to kakva vam pitanja postavljaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.