U trendu

Ako žvaćete više od 182 žvakaće gume godišnje, možda imate ozbiljan problem

Loš zadah, nedostatak koncentracije, ishrana i jednostavno navika su neki od razloga zbog kojih ljudi žvaću žvaku. Žvakanje, međutim, može izmaknuti kontroli i pretvoriti se u zavisnost. Livestrong piše da prosečna osoba žvaće 182 komada žvake godišnje, dok zavisnici žvaću jedno ili više pakovanja žvakaćeg dnevno.

Ovo može izazvati probleme kao što su bol u vilici, problemi sa zubima i nadimanje. Pored toga, postoji rizik od žvakaće gume. Sa čitaocima ‘O, The Oprah magazine’, doktor Dejvid Kac podelio je nekoliko saveta kako da se otarase ove navike.

Pre svega, potrebno je smanjiti ukupnu količinu šećera u ishrani jer postoji mogućnost da posegnete za žvakama jer zapravo žudite za šećerom.

Štaviše, pokušajte da žvaćete žvaku što je duže moguće i odredite vremensko ograničenje za uzimanje nove. Postepeno povećavajte ovo vreme. Nakon toga počnite da postepeno smanjujete ukupan broj komada koje žvaćete tokom dana. Dovoljno je smanjiti potrošnju za jednu do dve žvake svakog dana.

I, na kraju, pokušajte da pronađete alternativu žvakanju. To mogu biti semenke suncokreta ili komorača ili nešto drugo.

Pronađite alternativne načine da održite dah svežim. Pijte puno vode  jer suva usta sadrže bakterije koje su povezane sa lošim zadahom. Grickajte peršun jer sadrži antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti loš zadah. Redovno ispirajte usta odgovarajućim rastvorom i redovno posećujte svog stomatologa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.