U trendu

Bake i deke prave kobne greške: Ovih 6 rečenica unucima se nikada ne govore

Svi težimo zajedništvu i porodičnoj idili, ali mesta greškama u vaspitanju svakako ima.

Stručnjaci upozoravaju da dobronamerni, ali nepromišljeni komentari baka i deka mogu stvoriti okruženje u kojem se unuci osećaju neprijatno ili nesigurno. Zato je važno naučiti da komunicirate sa decom na ispravan način, a posebno koje fraze su posebno štetne i zašto ih treba izbegavati.

1. „Nemoj da kažeš mami i tati“

Bake i deke često posežu za ovom frazom kada unucima daju još malo slatkiša ili uvećaju džeparac. Koliko god ovo izgledalo bezazleno, uopšte nije. To je jednostavno podrivanje roditeljskog autoriteta, a dete će usvojiti obrazac ponašanja da je sasvim u redu nešto sakriti od njih.

2. „Toliko si porastao! Jesi li se to malo ugojio?“

Komentari o izgledu i težini deteta su uvek veliko NE! Oni svakako mogu doprineti izgradnji iskrivljene slike o sopstvenom izgledu.

3. „Pojeo si više od mene“

Nema potrebe da komentarišete tanjir svog unuka ili njegove navike u ishrani; uvek je najbolje fokusirati se samo na svoj tanjir.

4. „Tako si razmažen“

Nedostatak aktivnosti tokom praznika može učiniti dete malo razdražljivim. Ako nije baš najbolje raspoložen tokom porodičnih okupljanja, nemojte odmah pretpostaviti da je razmažen, verovatno mu je samo dosadno.

5. „Dođi i poljubi baku/dedu!“

Kao baka i deda, prirodno je da želite da se fizički povežete sa svojim unucima, posebno kada ste toliko uzbuđeni da ih vidite. Međutim, mnoga deca se ne osećaju prijatno da ih grle i ljube na zahtev i važno je da odrasli u njihovom životu to poštuju.

6. „Tvoji roditelji nisu u pravu“

Ako imate problem sa roditeljskim metodama roditelja deteta, najbolje je da pokušate da razgovarate direktno sa njima. Nikada nije dobra ideja da svoje unuke uključite u sporove koje čak ni ne razumeju.

Sezona praznika je obično vreme kada se porodice iz različitih generacija okupljaju da zajedno proslavljaju. Kao baka i deda, želite da se svi članovi vaše porodice osećaju srećno, voljeno i povezano u vašem društvu. Nažalost, to se ne dešava uvek.

Ponekad nenamerni ili čak dobronamerni komentari baka i deda mogu „stvoriti okruženje u kojem se unuci osećaju neprijatno ili nesigurno“, rekla je psihološkinja En-Luiz Lokhart za HuffPost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.