Ovo su najveće greške koje prave bake i deke: Nesvesno odmažu unucima

Bake i deke igraju važnu ulogu u životu dece, a uticaj koji imaju na decu je veliki. Nije posao babe i dede da vaspitavaju svoje unuke, ali je činjenica da oni to čine posredno svojim ponašanjem. Ponekad mogu biti uzrok stresa i napetosti jer prave određene greške u ponašanju prema unucima, a evo i najčešćih.

Kupuju poklone koje njihovi roditelji ne odobravaju

Često bake i deke „opterećuju” svoje unuke poklonima, ali to može biti uzrok napetosti ako se roditelji ne slažu ili ne odobravaju poklon. Licencirani savetnik Kristofer Hensen kaže da je ovo najbolje izbeći tako što ćete se unapred dogovoriti o poklonu, kako bi se zadržalo poštovanje i poverenje između bake i deke i roditelja deteta.

Ne poštuju raspored svojih roditelja

Takođe nije poželjno da bake i deke nenajavljeno dolaze u kuću svoje dece i unuka.

– Time se šalje poruka da su želje bake i deke prioritet u odnosu na ritam i raspored porodice. Posebno je nezgodno kada dođu u vreme večere, kada dete radi domaći ili ide na spavanje – kaže bračni i porodični terapeut Robin Kej Stilvel.

Hensen ističe da bake i deke ponekad zaborave da njihova deca imaju svoje živote, poslove i obaveze i da nemaju uvek vremena da posete bake i deke ili su jednostavno umorni.

Kritikuju način na koji se deca vaspitavaju

Bake i deke ponekad vide neko ponašanje ili vaspitanje kao pogrešno, ali kritikovanje načina na koji njihova deca odgajaju svoju decu predstavlja kršenje autoriteta.

– Bake i deke često imaju drugačiji pristup roditeljstvu, što može biti u suprotnosti sa načinom na koji njihova deca vaspitavaju decu. Može se razlikovati i od načina na koji su odgajali svoju decu. Svakako, ne bi trebalo da kritikuju svoju decu jer to može da naruši vezu – upozorava Stilvel za huffpost.com.

Ne poštuju granice

– Zaobilaženje autoriteta i želja roditelja je još jedna sfera u kojoj bake i deke mogu da upadnu u nevolje – upozorava Hensen.

– Bez obzira šta je tačno u pitanju, ako odrasla deca osećaju da se njihova pravila i raspored ignorišu, to može ozbiljno da utiče na njihov odnos sa roditeljima – kaže Stilvel.

Oni ne rešavaju probleme kako se pojave

Gotovo je neizbežno da bake i deke nenamerno urade nešto što nije u skladu sa željama i pravilima roditelja dece. Svi prave greške, ali način na koji se takve situacije rešavaju može uticati na buduću vezu.

– Iskreno izvinjenje je odličan početak. Ovo nije znak slabosti, već pokazatelj da smo svi ljudi i da grešimo – kaže Hensen, koji savetuje baku i dedu da preuzmu odgovornost za svoju grešku i naprave plan kako da se ona više ne ponovi.

Da bi bake i deke bili prisutni u životu svojih unuka i da bi imali dobar odnos sa svojom odraslom decom, veoma je važno da poštuju svoje vreme i svoj autoritet kao roditelja. Na taj način će ojačati svoju ulogu voljenih baka i deda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.