Brak pomaže vašem mozgu (1)

Brak mnoge ljude učini veoma srećnim, to nije nepoznanica. Manje je poznato da vam brak može pomoći i u moždanom razvoju – ne znači da će se to nužno desiti, ali je veoma moguće ukoliko ste skloni da poradite na tome.
Na početku veze luče se hormoni od kojih vam se nekad može učiniti da ste "opijeni srećom". U tom periodu sreća u ljubavi vam može dati energiju da se usredsredite i na neke više intelektualne zadatke koje treba obaviti, ali se dešava i da postanete toliko opsednuti osobom koju volite da vam je teško da mislite na bilo koga drugog i na bilo šta drugo. To već i nije neko povećanje moždanih sposobnosti, mada je veoma prijatno.
Kad početna opijenost prođe, nekada se i veza okonča, a nekada se nastavi, ukoliko ustanovite da se s tom osobom dovoljno dobro slažete, da imate dovoljno zajedničkih interesovanja, da je to osoba čije mnoge osobine cenite i poštujete, kao i da se među vama razvija ljubav, a strast se i te kako održava. Tada dolazi i period u kome počinjete povoljno da utičete na moždane aktivnosti voljene osobe, kao i ona na vaše. Istraživanja pokazuju da je deo mozga koji bude aktiviran u kasnijim fazama veze korteks – isti onaj u kome se arhiviraju informacije i u kome se donose racionalne odluke. A nove informacije stvaraju nove puteve u mozgu, koliko god godina imali, što znači da se tako mozak održava vitalnim i aktivnim.
Postoji li način da maksimalno povećate povoljan uticaj veze na mozak? Postoje mnogi – u principu se radi o zajedničkom učenju, istraživanju, zajedničkom savladavanju novih veština. Zvuči naporno? Nije, prijatno je i veoma zabavno. Evo nekih mogućih zajedničkih aktivnosti koje će povoljno uticati i na vaš mozak i na mozak voljene osobe – odabrati prema zajedničkim sklonostima.
Krenite u školu plesa zajedno ili zajedno učite da plešete prateći kurs s kasete ili DVD-ja, zavisno od sklonosti i mogućnosti. Ples nije samo "nešto za žene", to je aktivnost koja zahteva dobru koordinaciju i međusobno usklađivanje pokreta, i istovremeno razvija i telo i mozak. A uz to je i zabavna, i pruža prijatnu fizičku bliskost – i dosta smeha dok pokušavate da savladate komplikovanije pokrete.
Gledajte filmove zajedno, a zatim razgovarajte o zapletu i likovima. Muškarci i žene koriste drugačije delove mozga kad gledaju filmove, što znači da će im i način posmatranja stvari i uvid u dešavanja na platnu ili ekranu biti drugačiji – razgovorom ćete razmeniti ta iskustva, videti na koji još način jedna te ista priča i likovi mogu biti viđeni, a usput će vas i zbližiti to što ćete saznati više o tome kako voljena osoba razmišlja i funkcioniše.
Sutra pročitajte još neke predloge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.