Buđenje tokom vučjeg sata predstavlja stres za organizam, ali postoji trik za instant san

Često se budite između tri i četiri sata ujutro? Ne brinite, to nije slučajno – iza toga stoji medicinski fenomen

Buđenje u isto vreme tokom noći povezano je s nivoima naših hormona, tačnije s interakcijom melatonina, serotonina i kortizola. Melatonin nam je poznat kao hormon spavanja, koji naše telo oslobađa u mraku, a zatim ga pretvara u hormon zadovoljstva – serotonin,  dok je oslobađanje kortizola stresna reakcija tela.

Oko tri sata nakon ponoći telesna temperatura nam značajno pada tokom sna i nivo melatonina nam je visok. U isto vreme, kortizol i serotonin su veoma niski, zbog čega dolazi do poremećaja ravnoteže hormona koji je neophodan za dobar san i lakše buđenje!  Osim toga, dotok krvi u naš mozak je malo smanjen u određenim područjima u ovom trenutku, a kada se probudimo naročito smo osetljivi na negativne emocije kao što su strah ili pesimizam. Tokom ove faze ne samo da se lakše budimo noću, nego nam je teže da ponovo zaspimo, jer brzo upadamo u negativne spirale misli.

Istraživači spavanja ovaj sat između tri i četiri noću nazivaju „vučjim satom“, što je izraz koji verovatno dolazi iz antičkih vremena a označava vreme u gluvo doba noći kada niko nije budan osim vukova.

Ukoliko vam se desi buđenje tokom vučjeg sata, dobra metoda za opuštanje je tehnika svesnog disanja 4-7-8 koju je ustanovio dr Majk Breus, na Tiktoku poznat kao @sleepdoctor. On preporučuje da, kad se probudite između tri i četiri sata, udišite oko četiri sekunde, zadržite dah sedam sekundi i ponovno izdišite osam sekundi. Zaspaćete kao beba! Vučja, naravno, prenosi 24sedam.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.