U trendu

Da li je štetno da spavamo sa telefonom pored kreveta?

Da li ste se nekada zapitali da li je štetno da spavamo sa telefonom pored kreveta? Telefon je postao suštinski deo našeg života do te mere da ga stavljamo pored sebe i kada odemo u krevet. Ali kakav uticaj ovi uređaji imaju na naše zdravlje dok spavamo?

Postoji mnogo mitova o opasnosti zračenja koje emituju pametni telefoni, ali malo je naučnih potvrda o njegovom delovanju na telo. Ruski specijalista za digitalnu dijagnostiku proizvoda Sergej Kuzmenko odgovorio je na ovo pitanje

“Nema ničeg lošeg u tome da noću držite telefon pored kreveta. Nauka nije pokazala da njegovo zračenje deluje na telo, ona navodi da nije pronađena statistički značajna korelacija između povećanog rizika od razvoja bolesti i upotrebe mobilnih telefona”, kaže Kuzmenko.

Međutim, Kuzmenko upozorava da je vrlo opasno dugo gledati u ekran pametnog telefona pre spavanja, prenosi Sputnjik.

“Pre svega, to je loše za vaš vid. Prebacivanje telefona u režim čitanja ili noćni režim malo smanjuje naprezanje očiju, ali ga ne uklanja”, objasnio je.

“Drugo, to može da izazove poremećaje spavanja kako sa psihološke tačke gledišta (nervni sistem je napet zbog pročitanih vesti, mozak pokušava da obradi sve informacije koje je korisnik dobio), tako i sa fiziološke tačke gledišta (osvetljenost, prema nekim izveštajima, negativno utiče na proizvodnju melatonina, hormona spavanja.) ​​Dakle, odlaganje mobilnog telefona sat vremena pre spavanja i podešavanje alarma za sutra je najbolja opcija”, savetuje Kuzmenko u izjavi za portal RG.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)