U trendu

Da li ste čuli za „gomilanje keša“? Probajte trik za štednju koji je zaludeo mnoge

Društvena mreža TikTok u poslednje vreme, naročito kod mladih ljudi, stekla je ogromnu popularnost, a raznovrsni  i zanimljivi sadržaji su ti koji najviše drže pažnju korisnicima.

U moru trikova i saveta koji i nisu toliko korisni, našao se jedan koji može da posluži svrsi.

U pitanju je jedan od trikova koji nosi popularan naziv „gomilanje keša“ (ili gotovine), a koji pomaže da lakše uštedite novac na mesečnom nivou uprkos svim poskupljenjima. Uticajni ljudi na društvenim mrežama, a ponajviše sa Zapada, okrenuli su se ovom načinu štednje kako bi što bolje prebrodili krizu, organizovali svoj mesečni budžet i sačuvali novac za posebne prilike kao što su pokloni, putovanja ili kupovina automobila. Ali pitate se kako to zapravo funkcioniše? Evo šta treba da znate o jednostavnom, ali efikasnom metodu uštede za koji su vam potrebni papir, olovka, digitron, nekoliko koverti i, naravno, novac.

Svaki početak je težak, a ovaj podrazumeva da kada primite platu podignete je sa računa (ukoliko je već ne uzimate „na ruke“), a onda da u koverte odvojite novac za redovne troškove – račune, kredit, vrtić i sl. Ostatak novca ćete staviti u jednu kovertu. E sad na red dolaze planovi. Šta to znači?

Na primer, ako želite da uštedite novac za neko putovanje (a koje iznosi otprilike tačno koliko vam je para u tom trenutku ostalo i koje ste odvojili sa strane), potrebno je da prvo odredite taj datum. Sledeći korak jeste da odvojenu svotu novca za putovanje (to je ona u koverti) podelite na onoliko meseci koliko je preostalo do njega. Na taj način, dobićete broj koji pokazuje koliko je mesečno potrebno da izdvajate para i ubacujete u koverte kako biste uštedeli. Naravno, celu računicu ćete staviti na papir i narednih meseci upisivati svaki put kad „napunite kovertu“ potrebnom svotom.

Koliko možete da uštedite na ovaj način govori vam činjenica da svakog mesec imate uvid u to gde vaš novac odlazi (zapravo ostaje). Osim discipline, potrebna vam i jaka volja kako biste istrajali u svojoj nameri. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.