U trendu

Da li ste spremni za istinu? Ovo su tajni razlozi zbog kojih neke žene ne mogu doživeti vrhunac

Različiti faktori mogu uticati na sposobnost nekih žena da dožive orgazam. Važno je istaći da za mnoge žene penetracija sama po sebi nije dovoljna da postignu orgazam, jer im je potrebna dodatna stimulacija klitorisa. Ovaj fenomen može biti rezultat onoga što se naziva orgazmički poremećaj, što podrazumeva odlaganje, retke ili odsutne orgazme, ili manje intenzivne orgazme čak i nakon seksualne uzbuđenosti i odgovarajuće seksualne stimulacije.

Prepoznavanje i priznavanje ovog problema može biti izazovno, naročito s obzirom na to da se između 10% i 15% žena nikada nije susrelo s ovim iskustvom, a neke možda čak sumnjaju da je to uopšte moguće. Ipak, terapeuti specijalizovani za seksualne probleme, poput Deba Lajna, autora knjige „Nedostaje veza: Fuzija seksualnosti, psihologije, razvoja ličnosti i više“, ističu da se poremećaj orgazma obično javlja nakon što osoba doživi ozbiljan stres koji može da spreči postizanje vrhunca.

Postoji mnogo različitih faktora koji mogu uticati na sposobnost žene da doživi orgazam, a među njima su fizički problemi poput bola ili vaginalnih problema, kao i psihički izazovi poput seksualnih trauma ili stigme koja se vezuje za seksualnost.

Važno je da se problem analizira do samog korena kako bi se identifikovali specifični uzroci. Fizički problemi, poput bola tokom odnosa ili uticaja lekova, mogu biti jedan od faktora, dok se psihički problemi, kao što su seksualne traume ili socijalna stigmatizacija seksualnosti, takođe mogu ispoljiti kao prepreka u postizanju orgazma.

Profesionalci u oblasti seksualnog zdravlja mogu pružiti podršku ljudima koji se suočavaju sa sramotom ili stigmom koja može uticati na njihovu sposobnost uživanja u seksu. Terapeuti su tu da pomognu ljudima da se bolje povežu sa svojim telom i obrazuju o načinima kako da dožive zadovoljstvo.

Mnoge žene nauče kako postići zadovoljstvo tokom vremena, a to često uključuje korišćenje vibratora ili drugih seksualnih pomagala. Lekari ukazuju da genitalije imaju specifične delove koji reaguju na vibracije, što može doprineti postizanju orgazma.

Takođe je važno napomenuti da mnoge žene ne mogu postići orgazam samo penetracijom, već im je potrebna stimulacija klitorisa. Zbog toga neke žene mogu doživeti orgazam samo uz pomoć igračaka, a ne sa svojim partnerom. Ključno je da se pronađe način da se postigne ista vrsta stimulacije kao što je to slučaj kada žena sama sebi pruža zadovoljstvo. Žene koje prevaziđu ovu prepreku često imaju intenzivnije orgazme sa svojim partnerom, kako zaključuje Laurie Mintz, seksualni psiholog.

(24sata.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.