U trendu

Da li ste znali da ne bi trebalo da pijete vodu pre spavanja? Doktorka objasnila zašto

Koje je tačno vreme kada treba popiti poslednju čašu pre spavanja?

Da li držite čašu vode na noćnom ormariću kako ne biste morali da napuštate svoj udoban, topli krevet tokom noći? Međutim, ispostavilo se da ispijanje previše vode pre spavanja nije tako dobra ideja; to zapravo može uticati na kvalitet vašeg sna.

Ovlašćeni psiholog i bihejvioralni lekar za spavanje Šelbi Haris za Mind Body Green otkrila je koliko je hidratacija pre spavanja zaista važna.

Odnos između hidratacije i sna predstavlja zvonastu krivu. Nedostatak tečnosti može uticati na kvalitet sna, ali kako Haris primećuje, nedostatak sna može dovesti do neadekvatne hidratacije. Studija iz 2019. je čak otkrila da su odrasli koji su spavali malo (šest sati ili manje) takođe imali suboptimalni nivo hidratacije, dok bi ispijanje previše tečnosti moglo da dovede do višestrukih odlazaka u kupatilo – što znači više prekida spavanja tokom noći.

Kada treba da prestanete da pijete vodu pre spavanja?

Dakle, koliko je vremena potrebno da prođe od našeg poslednjeg gutljaja vode do spavanja? Na kraju krajeva, tačna vremenska razlika je različita za svakog od nas. Haris predlaže da pratite unos tečnosti tokom dana kako biste procenili koliko vam je zaista potrebno da hidrirate pre spavanja.

Neki ljudi ne piju dovoljno tokom dana, pa su uveče veoma žedni“, kaže ona. „Ispijanje čaše ili dve vode pre spavanja, praćeno je čestim mokrenjem tokom noći“, a prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar