Danas je Međunarodni dan SREĆE: Evo 10 saveta za bolji život

Danas je prvi dan proleća, ali i Međunarodni dan sreće, koji se obeležava od 2012. godine kada su sve članice Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojile rezoluciju 66-281.

Cilj je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj. Rezolucija preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda.

Ukoliko se ne osećate naročito srećno ovog dana ili bilo kog drugog, postoji mnogo potpuno besplatnih načina kako da podignete svoje raspoloženje i zadovoljstvo sobom i svojim životom.

Evo nekih od njih:

1. Zagrljaji

Grljenje dovodi do stvaranje većeg nivoa hormona oksitocina. On pomaže da se kontroliše nivo kortizola u telu i na kraju krajeva čini da se osećamo srećnije.

2. Poklonite dragim ljudima svoje vreme

Kada nekoga drugog činite srećnijim, odmah ćete se i vi osećati bolje, naroćito ako su to u pitanju vama dragi ljudi. Ponekad ne morate ni da nekome nešto kupite, možete da mu poklonite i samo svoje vreme, da ga saslušate, posavetujete ili nasmejete. Pronalaženje vremena za one koje volimo je ključ za srećan život. Obnovite kontakte sa ljudima sa kojima ste se nekad češće družili. Takođe, budite ljubazni i prema neznancima, naročito starijim ljudima, kojima ćete tako ulepšati dan.

3. Smejte se

Osmehnite se i svet će se smešiti sa vama. Osećamo se bolje kada se osmehujemo. Postoji hipoteza koja ukazuje na vezu između smejanja i temperature tela. Ona promoviše pozitivna osećanja, dok jedna studija ukazuje na to da naši izrazi lica menjaju temperaturu krvi koja stiže do mozga, izazivajući prijatna osećanja.

4. Pisanje liste

Čišćenje nereda vašeg uma je briljantan način da se otarasite stresa. Stavite problem na papir i odmah ga skinite s uma. Dobro je i da zapišete tri velike stvari koje su vam se dogodile tog dana. Izrada liste stvari za koje ste zahvalni može takođe da ima pozitivan uticaj na vaše raspoloženje i nivo sreće. Razmišljanje o pozitivnim aspektima svog života i zahvalnost ljudima u vašem životu stvara pozitivno raspoloženje.

5. Volontiranje

Pomaganje drugima je dobro za raspoloženje. Studije su pokazale da kako starimo, volontiranje može da ima sve više dobrobiti po nas i fizički i emocionalno. Odvojte malo vremena da volontirate u nekoj organizaciji za pomoć siromašnima, deci bez roditelja, životinjama. Možete i da napravite nešto od čije će prodaje novac ići u dobrotvorne svrhe.

6. Dajte staru odeću

Mnogi imaju pune ormare stare odeće, koja je u dobrom stanju, ali im više ne odgovara ili jednostavno ne žele da je više nose. Ali, ono što njima ne odgovara, možda je baš ono što nekom drugom treba. Čistu odeću koju ne nosite možete odneti u lokalne organizacije za pomoć siromašnima ili dati nekome koga poznajete. Odmah ćete se bolje osećati jer ste učinili dobro delo, a takođe i smanjili haos u sobi.

7. Meditacija

Meditacija kontroliše anksioznost i povećava samosvest. Ako ne možete da sedite ili ležite u potpunoj tišini, internet je pun sajtova i aplikacija sa muzikom i programima za meditaciju koji su potpuno besplatni. Dokazano je da meditacija unapređuje emocionalno zdravlje, može da pomogne da budete smireniji, koncentrisaniji i čak može da smanji gubitak pamćenja povezanog sa starošću. Na kraju ćete se osećati mnogo srećnije ako utišate svoj um.

8. Izađite u prirodu

Nekoliko studija poput one objavljene u žurnalu „Environmental Science And Technology“ pokazale su da je svega nekoliko minuta u prirodi dovoljno da vam pojača samopouzdanje i raspoloženje.

Cvetni mirisi, poput mirisa lavande, poznati su po tome što umanjuju stres. Takođe dižu raspoloženje, a podsećaju nas i na lepe trenutke iz prošlosti.

9. Kućni ljubimci

Ponekad je dovoljno samo da pomazite psa, mačku, zeca i da se odmah bolje osećate. Oni traže vašu pažnju, a zauzvrat vam pružaju mnogo ljubavi i zabavnih trenutaka.

10. Budite aktivni

Vežbanje, trčanje, vožnja bicikle, plivanje, timski sportovi, joga, ples, izbor je veliki. Odaberite aktivnost koja vam odgovara i uživajte dok postajete fizički zdraviji, radite na svojoj formi, izgledu i samopouzdanju, a usput se i dobro zabavljate.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.